N.Z. | 18. 12. 2021, 18:00

Številni hospitalizirani zaradi covida ne okrevajo niti po letu dni, poročajo britanski znanstveniki

profimedia
Številni hospitalizirani zaradi covida ne okrevajo niti po letu dni, poročajo britanski znanstveniki (foto: profimedia)

Britanski znanstveniki so sporočili, da si manj kot tretjina pacientov popolnoma opomore v 12 mesecih po odpustu iz bolnišnice, v kateri so prebolevali hujšo obliko covida.

Manj kot 30 odstotkov pacientov, ki so bili hospitalizirani zaradi covida in imeli simptome tudi po odhodu iz bolnišnice, lahko leto dni kasneje pove, da so popolnoma ozdravili, kaže britanska študija, ki ponuja nove uvide za potencialne terapije.

Da ima covid tudi dolgoročne posledice, je do danes že postalo jasno. Nova študija, o kateri poroča The Guardian pa razkriva, da si večina hopsitaliziranih tudi leto kasneje nikakor ne opomore.

"Le vsak tretji vprašani se je leto dni po odpustu iz bolnišnice počutil spet popolnoma zdrav," je povedala Rachel Evans, ena od vodij raziskave posthospitalizacijske študije, ki so jo izvedli pod okriljem Nacionalnega inštituta z zdravstveno raziskovanje (NIHR) biomedicinskega raziskovalnega centra v Leicesteru.

Zaradi nepopolnih podatkov še dodajajo, da bi bil razpon popolnoma ozdravljenih med 20 in 60 odstotkov.

V študijo je bilo zajetih 2320 odraslih oseb, ki so jih temejito pregledali pet mesecev po odpustu iz bolnišnice, 924 njih pa potem še enkrat leto dni po odpustu iz bolnišnice (izmed katerih jih je bilo 807 zajetih tudi v prvi pregled).

Zanimivo je, da je bil odstotek vprašanih, ki so dobro okrevali, enak v skupini, ki so jo pregledali po petih mesecih po odhodu iz bolnišnice, in med tistimi, katerih zdravstveno stanje so preverili po enem letu, t.j. nekaj manj od 30 odstotkov. Pri večini preostalih so prevladovali simptomi, med katerimi so bili kratka sapa, utrujenost in bolečine.

Megla v glavi
Poleg težav s funkcijami različnih organov in fizične moči je skoraj vsak deseti tožil tudi zaradi kognitivnih težav. Najpogosteje so omenjali t.i. meglo v glavi. Ta simptom je ljudi neredko mučil tudi leto dni po odpustu iz bolnišnice.

Raziskovalna ekipa je odkrila tudi, da je mogoče udeležence raziskave razdeliti v štiri skupine:

  • tiste z zelo težkimi simptomi,
  • tiste s težkimi simptomi
  • tiste z blagimi simptomi
  • in tiste z močno 'meglo v glavi' in drugimi zmernimi simptomi.

Medtem ko so tisti iz 'blažje' skupine v povprečju prijavili štiri simptome, so tisti v 'težki' prijavljali kar 20 njih.

Ankete so še pokazale, da vprašani, ko skušajo oceniti svoje zdravje v primerjavi s tistim pred hospitalizacijo, svoje zdravje ocenjujejo pomenljivo slabše, še posebno tisti s težjimi simptomi so bili takšnega mnenja tako po petih kot po dvanajstih mesecih po odhodu iz bolnišnice.

Ker je bilo v skupini s težkimi simptomi neprimerno več žensk, je vodja študije in profesor respiratorne medinice z Univerze Leicester Chris Brightling povedal, da raziskovanje zdaj usmerjajo v iskanje povezav z avtoimunskimi reakcijami. Sumi namreč, da bi prav to lahko bilo tisto, kar zaganja kronično boezensko stanje. V okviru teh raziskovanj bi lahko pričeli testirati protivnetna zdravila, da bi se prepričali, ali bi ta lahko pomagala blažiti simptome ali celo ozdraviti trpeče.

Evans je na tem mestu še dodala, da bodo preverili tudi, ali bi kot potencialne terapije lahko pomagale tudi diete in telovadba.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.