21. 2. 2022, 11:57 | Vir: STA

Irsko in Veliko Britanijo zajelo novo neurje

Xinhua/STA

Na Irskem je zaradi neurja Franklin, že tretjega v zadnjih dneh, brez elektrike ostalo skoraj 30.000 gospodinjstev in podjetij, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Franklin težave povzroča tudi v Veliki Britaniji, kjer so morali domove zapustiti številni ljudje, poročajo tudi v težavah v prometu.

Po navedbah irske meteorologije Deidre Lowe se neurja vrstijo eno za drugim zaradi močnega vetrovnega stržena, ki traja zadnji teden. Območje sta namreč pred tem prizadeli neurji Dudley in Eunice. Posledic slednjega še niso odpravili.

Po podatkih irske družbe za dobavo elektrike ESB je bilo davi brez elektrike nekaj več kot 29.000 odjemalcev.

Tudi v Veliki Britaniji je zaradi neurja Eunice še vedno na tisoče domov brez elektrike, pri čemer neurje Franklin še otežuje odpravljanje posledic.

Irski meteorologi so sicer zjutraj umaknili oranžno opozorilo pred vetrom, ki je bilo izdano za sever in severozahod države, vendar še vedno svarijo pred sunki vetra.

Medtem na območju Anglije, Walesa in jugozahodne Škotske velja rumeno opozorilo pred močnim vetrom. Nastajajo težave v prometu, pristojni potnike opozarjajo, naj ne gredo na pot, če ni nujno. Več vlakov je bilo odpovedanih, ker so proge poplavljene.

V nedeljo zvečer so na otoku Wight zabeležili sunke do 140 kilometrov na uro, v višjih predelih Walesa pa sunke s hitrostjo 127 kilometrov na uro, poroča dpa.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk