Nika Vajnhandl | 13. 3. 2022, 08:00

Bodoči študenti, pozor! To so trenutno najbolj iskani kadri v Sloveniji

Profimedia

Prvi vpisni rok na fakultete se zaključi 18. marca. Preverili smo, kateri so trenutno najbolj iskani kadri v Sloveniji.

"Sklepamo lahko, da bodo zaželeni strokovnjaki s področij informacijske tehnologije, zdravstva, biomedicine, razvoja novih materialov pa tudi različnih svetovalnih strok," za Zurnal24 pojasnjujejo na Zavodu za zaposlovanje.

Digitalizacija, globalizacija in hiter razvoj v vedno večji meri prinašata inovacije, ki marsikje zamenjajo delovno silo. "Postopki se poenostavljajo in v tej luči zmanjšujejo potrebe po število zaposlenih," pravi direktorica Agencije za zaposlovanje Atama Tanja Šket. Dodaja, da je treba pri tem upoštevati, da so kadri, ki sodelujejo pri tem razvoju še kako pomembni in vedno bolj iskani.

V tej luči se je pametno usmeriti v poklice razvijalcev, programerjev, vzdrževalcev, strojnikov, mehatronikov, inženirjev robotike ... Prav tako obstajajo področja, kjer tehnologija ne more nadomestiti človeškega dejavnika. To so še vedno zdravniki, medicinsko osebje, policisti ter gasilci. Izredno iskan kader so tudi računovodje.

"Vsekakor gremo v smeri, kjer bodo tehnični poklici izredno potrebni. Ne samo visoko izobražen kader, predvsem usposobljen kader," pravi.

Katerega kadra v Sloveniji najbolj primanjkuje?

Enkrat letno Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izvaja raziskavo poklicni barometer, ki napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela. "Za letošnje leto za kar 108 poklicev od ocenjevanih 177 napoveduje primanjkljaj kadra, kar pomeni, da bodo pri teh poklicih potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela," pojasnjuje za Zurnal24.

Za leto 2022 je napovedan primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

Napovedan primanjkljaj za poklice, za katere se zahtevajo praviloma nižje ravni izobrazbe, pa so po njihovih ugotovitvah delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavci za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, natakarji, kuharji, mesarji mizarji, varilci, varnostniki, vojaki, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, elektroinštalaterji, obdelovalci lesa, orodjarji, upravljavci različnih strojev in tako dalje.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO