21. 3. 2022, 06:00

Pomlad je tu! Bomo končno odvrgli zimska oblačila?

Dnevi pred nami bodo vse toplejši. Dobrodošla pomlad!

Profimedia

Po napovedih vremenoslovcev se bodo vsaj do konca tega tedna zvrstili sončni in vse toplejši dnevi, tudi vetra bo manj, kot ga je bilo v preteklih dneh.

Z včerajšnjim enakonočjem smo vstopili v koledarsko pomlad, vreme pa se bo, kot kaže, z njim tudi uskladilo. Sredi tedna bodo temperature v večjem delu Slovenije prvič letos dosegle in ponekod tudi že presegle 20 stopinj Celzija. Na Primorskem se bo lahko v sredo in četrtek ob šibki burji ogrelo tudi do 23 stopinj Celzija. Jutra bodo ostala razmeroma hladna, najbolj se nam bo obrestovalo, če se bomo v naslednjih dneh oblačili po slojih.

Pomlad je za marsikoga najlepši čas v letu, toda z vremenskega vidika običajno tudi najbolj nepredvidljiv. Sonce je namreč v tem delu leta močno, zato lahko ob popoldnevih beležimo že skoraj povsem poletne temperature, hkrati pa je severneje še veliko mrzlega zraka, ki nas lahko ob spustu proti jugu popelje še v zimo. Spremljevalec hitrih menjav vremena je veter, zato ne preseneča, da je pomlad najbolj vetroven letni čas, poroča 24ur.com.

Zaradi otoplitve se bo izsušenost vrhnjega sloja tal v prihodnjih dneh še dodatno povečala, takšne razmere pa so kot nalašč za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Požarna ogroženost je običajno največja ravno v času zgodnje pomladi, ko narava še ni zelena. Zaradi velike požarne ogroženosti je v večjem delu Slovenije v veljavi prepoved kurjenja v naravi. Izjema so alpske doline in drugi višje ležeči kraji, ki jih še prekriva snežna odeja.