A.B. | 23. 12. 2021, 10:02

Raziskava pokazala: za novega premierja bi izbrali Roberta Goloba

Twitter

Rezultati raziskave javnega mnenja Novi obrazi, ki jo je za Mladino opravila Ninamedia, razkrivajo, da bi največ vprašanih za novega predsednika vlade izbralo nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-i, Roberta Goloba in v primeru, da bi le-ta imel tudi svojo stranko, bi slednja pristala na drugem mestu - takoj za vodilno SDS. Ninamedia je telefonsko raziskavo Novi obrazi, v kateri je sodelovalo 700 ljudi, opravila med 14. in 16. decembrom. 

Agencija za raziskovalno dejavnost, Ninamedia, je za Mladino opravila raziskavo javnega mnenja, ki je razkrila, da bi največ vprašanih za novega predsednika vlade izbralo nekdanjega prvega moža družbe Gen-i, Roberta Goloba. V primeru, da bi slednji imel tudi svojo politično stranko, bi le-ta pristala na drugem mestu, takoj za vladajočo SDS. 

Sicer pa bi med strankami (upoštevajoč tudi nove stranke) največ podpore prejela prav SDS. Podpora se ji je, v primerjavi z merjenjem, ki ga je Ninamedia med 2. in 7. decembrom opravila za Večer in Dnevnik, povečala za 1,2 odstotne točke in sicer na 16,4 odstotka. 

Na drugem mestu bi pristala stranka Roberta Goloba in sicer s skupnih 13,4 odstotka. Podpora stranki, ki bi jo vodil Golob, se je tako po zadnjih rezultatih, v primerjavi z rezultati raziskave, ki je bila opravljena za Večer in Dnevnik, povečala za 4,4 odstotne točke. 

Na tretjem mestu je po priljubljenosti pristala stranka SD in sicer z 11,7 odstotka podpore, upoštevajoč, da ji je podpora v primerjavi s predhodno opravljeno raziskavo padla za 1,6 odstotne točke. 

Vodilni trojici bi sledile stranke Levica (8,1 odstotek podpore), LMŠ (7,5 odstotka podpore), NSi (5,8 odstotka podpore), SAB (3,9 odstotka podpore), Konkretno (3,2 odstotka podpore). Ostale stranke po rezultatih zadnje raziskave ne bi presegle praga za vstop v državni zbor. 

Če bi premierja volili neposredno

V primeru, da bi neposredno volili novega premierja države, bi se 29,5 odstotka vprašanih odločilo za Roberta Goloba. Slednji bi tako, v primerjavi s predhodno raziskavo Ninamedie, prejel kar 8,9 odstotne točke več. Sledil bi mu Janez Janša, ki mu je v primerjavi rezultati raziskave pred dvema tednoma podpora padla za 0,4 odstotne točke in bi po sedanjih rezultatih prejel 19,1 odstotek podpore. Na tretjem mestu bi se (s padcem za 2,5 odstotne točke) znašla Tanja Fajon s trenutno podporo 8,5 odstotka, na četrtem Marjan Šarec s 6,3 odstotka podpore in 0,4 odstotne točke manjšo podporo kot pred dvema tednoma, Matej Tonin pa bi s 4,4 odstotki podpore pristal na petem mestu, ki ga je po rezultatih pretekle raziskave zasedla Alenka Bratušek. 

Raziskava, ki jo je med 14. in 16. decembrom opravila Ninamedia, je prav tako pokazala, da bi morebitna stranka Roberta Goloba prejela 36 odstotkov glasov tistih volivcev, ki so doslej volili LMŠ, 27 odstotkov glasov volivcev, ki so doslej volili SD in enak delež volivcev, ki so doslej volili Levico, 19 odstotkov podpore pa bi prišlo s strani volivcev, ki so doslej volili SAB. Največ novih glasov bi potencialna stranka Roberta Goloba tako, sodeč po zadnjih raziskavah, prejela od volivcev levega pola. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije