19. 4. 2022, 12:00 | Vir: STA

Bo na voliščih potrebno nositi maske?

Nebojša Tejić/STA

Od 14. aprila nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov ni več obvezno, pač pa zgolj priporočeno. Bodo enaka pravila veljala tudi za udeležbo na volitvah?

Državna volilna komisija je na ponedeljkovi dopisni seji spremenila navodila okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Uporaba zaščitnih mask na voliščih tako ne bo obvezna, pač pa priporočljiva, razen tam, kjer so volišča organizirana v zdravstvenem domu ali domu za starejše.

Ostali preventivni ukrepi, kot so medsebojna razdalja, razkužila za roke, razkuževanje pisal, skrb za higieno rok in kašlja in zračenje prostorov, pa ostanejo v veljavi, so sporočili iz DVK.

Nošenje mask zgolj priporočeno

Od 14. aprila namreč nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov ni več obvezno, pač pa zgolj priporočeno.

Maske medtem ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialnovarstvenih zavodih. Na podlagi takšnega sklepa vlade je DVK sprejela sklep o spremembi navodil okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom.

Poleg tega je DVK na ponedeljkovi seji imenovala volilni odbor na veleposlaništvu Slovenije v Moskvi. Sprva je bilo namreč predvideno, da volišča v Moskvi ne bo, a je DVK minuli teden sklenila, da bo vendarle odprto.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije