25. 7. 2023, 13:47 | Vir: STA

Posledice hude nevihte: številni Slovenci ostali brez elektrike

Bobo

Orkanski veter je odkrival strehe in podiral drevesa, veliko ljudi je bilo tudi nekaj časa brez elektrike. 

Na Štajerskem in v Prekmurju je bilo okoli 12.30 zaradi neviht z močnim vetrom in deževjem brez elektrike okoli 17.300 odjemalcev. V več krajih je podrlo drevesa in odkrilo strehe, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Kot so povedali v družbi Elektro Maribor, se stanje na terenu stalno spreminja, saj se nestanovitno vreme nadaljuje. Medtem ko je bilo zjutraj zaradi prekinjenih povezav na omrežju brez napajanja z električno energijo okoli 7600 odjemalcev, so jih do poldneva našteli že okoli 22.300. Do 12.30 so uspeli to število zmanjšati na okoli 17.300.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so nujna posredovanja že ves dan, klicem na pomoč po besedah vodje izpostave Ivanke Grilanc ni videti konca. Do poldneva so zabeležili že okoli 250 intervencij, vezanih na škodo po neurju, in sicer v 19 od skupno 22 občin, ki jih pokriva ta izpostava.

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko število dreves, je povedala Ivanka Grilanc.

O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakala streha in okna. Vse so že pobrisali, večje škode ni.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu