N. V. | 13. 7. 2022, 09:27

Kriza v lekarnah: zmanjkalo viagre in drugih zdravil

Bobo

Pa ne le viagre, zmanjkalo je tudi mnogo drugih zdravil. Kdaj jih bo mogoče spet kupiti?

V državi je vsesplošno pomanjkanje zdravila za otroke, motnja v preskrbi pa se kaže tudi pri nekaterih drugih zdravilih, poročajo Slovenske novice.

Ne gre za posebnost Slovenije, temveč ima podobne težave vsa Evropska unija. Na dobavo vpliva vojna v Ukrajini, kjer so nekatere tovarne z zdravili, in tudi pretresi zaradi covida v gospodarstvu v Aziji, kjer je proizvedena večina zdravil in zdravilnih učinkovin, pišejo Slovenske novice.

Motnje v preskrbi z zdravili se občasno pojavljajo pri večini proizvajalcev, ki so prisotni na slovenskem trgu. Večinoma posamezno zdravilo ni na voljo največ mesec dni, kdaj celo več mesecev.

Katerih zdravil je zmanjkalo?

V Sloveniji zmanjkuje otroških zdravil z vsebnostjo paracetamola, ki znižuje temperaturo in lajša bolečine, in otroških antibiotikov. Gre za zdravilo calpol. V lekarni so za Slovenske novice povedali, da bo ponovno na voljo za naročanje predvidoma v drugi polovici julija.

Profimedia

Med pogosteje predpisanimi zdravili na recept je trenutno motnja v preskrbi tablet claritine (lajša alergijske simptome), ki bodo predvidoma na voljo po 15. juliju, je pa na voljo primerljivo zdravilo flonidan, poročajo Slovenske novice. Prav tako je nedobavljiv sirup hiconcil (antibiotik), ki bo po napovedih na voljo v prihodnjih dneh.

Med drugim primanjkuje gel ketonal, medicinski dušikov kisik (jeklenka), rupurut (500 mg), viagra (50 mg), nekateri obliži nicorette, bilobil (120 mg), daleron za otroke ... in številni drugi, a za mnoga od teh zdravil obstajajo primerne zamenjave oziroma tako imenovani generiki.

Seznam zdravil, ki primanjkujejo, in kdaj je predvidena dobava, si lahko ogledate v spodnji datoteki. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke namreč beleži vse motnje pri dobavi zdravil.

Seznam zdravil by Niky Marčenko

Višje cene zdravil

Cene zdravil in zdravilnih učinkovin so se letos povišale in se še dvigujejo, za Slovenske novice priznavajo v Lekarni Ljubljana in dodajajo, da gre za posledico zviševanja nabavnih cen proizvajalcev.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO