R.S. | 18. 7. 2022, 15:17

Janševi očitki so nesmiselni: žico je z meje odstranjevala že nekdanja vlada

Fotomontaža/Bobo

Vojska je žičnato ograjo podirala in vozila nazaj v skladišča tudi v času nekdanje vlade, vodilni politiki pa so to uspešno prikrivali ...

Do zdaj je bilo na meji s Hrvaško odstranjenih že več kot sto kilometrov žičnate ograje. Nekdanja vlada teh podatkov ni nikoli razkrila, poroča Cenzurirano.si. 

Bobo

Očitki desnice

Odstranitev žičnate ograje na meji s Hrvaško je pred dnevi burila duhove. Vlada Roberta Goloba je prejela veliko očitkov, še posebej s politične desnice. 

"Nič se niste naučili iz izkušenj leta 2015, čeprav ste več ali manj isti," ji je očital nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

Aleš Hojs je podiranje žičnate ograje označil za "nesmiselno in škandalozno". Poslanec SDS Branko Grims je govoril o "protislovenstvu ultralevičarske vlade", novi ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar pa očital "karierizem na račun varnosti ljudi", poroča Cenzurirano.si. 

Umikala jo je že nekdanja vlada

Žico je v zadnjih dveh letih z meje umikala tudi nekdanja vlada. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša jo je javno zagovarjal kot edini učinkovit način za "obrambo pred migranti".  

Bobo

Cenzurirano.si poroča, da je slovenska vojska v zadnjih letih z meje s Hrvaško odstranila že več kot 100 kilometrov žičnate ograje. To je več kot polovica od 155 kilometrov, kolikor je bila dolga od leta 2015, ko so na slovensko mejo prišle množice beguncev iz Sirije, Iraka, Afganistana in drugih držav.

Ti podatki do zdaj niso bili znani javnosti, po uradni poti pa jih ni mogoče pridobiti. 

Žico začeli odstranjevati leta 2017

Cenzurirano.si dodaja, da so na ministrstvu za notranje zadeve v sporočilu za javnost v petek razkrili, da je po podatkih policije na meji še za okrog 51 kilometrov rezilne žice. S tem so potrdili podatke portala, da je bilo več kot 100 kilometrov žičnate ograje do zdaj že odstranjenih.

Bobo

Žico je začela slovenska vojska odstranjevati leta 2017, ko je bil predsednik vlade Miro Cerar. Takrat so žičnato ograjo nadomestili s panelno. Vojska je žičnato ograjo podirala in vozila nazaj v skladišča tudi v času nekdanje vlade.

Prikrivanje podatkov

Janševa vlada je odstranjevanje žice prikrivala. Cenzurirano.si poroča, da je od marca 2020, ko je prišla na oblast, v javnosti ves čas skušala prikazovati, da gre na meji s Hrvaško za dramatične razmere, in pozivala k ostrejšim ukrepom za varovanje meje.

Že prvi teden nove vlade je tako Hojs predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojska dobila policijska pooblastila. Tega je državni zbor sprejel jeseni 2015, omogoča pa mu, da lahko na predlog vlade Slovenski vojski podeli izvajanje izjemnih pooblastil pri širšem varovanju državne meje, "če to zahtevajo varnostne razmere".

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije