R. K. | 3. 2. 2023, 14:32

Pozor! Zaznali večje število spletnih trgovin, ki so ogoljufale Slovence

Profimedia

Policisti pozivajo vse, ki so jih goljufi oškodovali, naj podajo prijavo na policijsko postajo.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu opozarja na številne lažne spletne trgovine, predvsem z obutvijo, ki so jih zaznali v zadnjem obdobju. Kot so zapisali, prijave pretentanih kupcev prejemajo vsakodnevno, od novembra 2022 so tako zaznali že 40 lažnih spletnih trgovin.

Opozorilo so na Facebooku delili tudi slovesnki policisti, ki so zapisali, da je vsem lažnim spletnim trgovinam skupno ime Slovenija ali Ljubljana v imenu oziroma naslovu spletne strani.

Skupne so jim tudi zelo nizke cene artiklov. Kot so navedli, gre v večini primerov za znane blagovne znamke superg. Ob tem so pozvali vse, ki so jih prevaranti že oškodovali, naj na policijsko postaji podajo prijavo. 

Pred nakupom spletno trgovino dobro preverite

Na lažne trgovine opozarjajo tudi na Facebooku programa Varni na internetu, kjer so zapisali, da te na videz prodajajo obutev znamk Nike in Jordan. Dodali so tudi seznam spletnih naslovov tovrstnih trgovin ter fotografije, ki prikazujejo, kako je videti lažna spletna trgovina.

Facebook/Varni na internetu/posnetek zaslona

Po njihovih besedah so goljufi besedi 'Ljubljana' in 'Slovenija' v naslove dodali z namenom, da bi vzbudili vtis, da gre za slovenskega distributerja in zato zaupanja vrednega trgovca.

Poudarili so, da so cene izdelkov na teh spletnih straneh občutno nižje od dejanskih, trgovine pa prodajajo tudi modele, ki jih na trgu ni (več) mogoče dobiti.

"Če niste prepričani, poguglajte in preverite ceno še na drugih spletnih straneh in forumih," so opozorili in dodali, da naj pred vsakim nakupom obvezno preverimo spletno trgovino, kjer nameravamo nakupovati. Dodali so tudi spletno povezavo z nasveti, na kaj moramo biti pri tem pozorni.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk