R. K. | 25. 1. 2023, 20:34

Ste vedeli, kako visoko kazen lahko dobite, če na semaforju prevozite rumeno luč?

Žiga Živulović jr./Bobo/fotomontaža

Na ljubljanski policijski upravi so nam pojasnili, kako kaznujejo voznike, ki ne upoštevajo svetlobne prometne signalizacije.

Kadar se ne semaforju pojavi rumena luč, nekateri vozniki še zmeraj pritisnejo na plin, prepričani, da vožnja skozi rumeno luč na semaforju ni kazniva. Člen Zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa pravila glede upoštevanja svetlobnih prometnih znakov, sicer res dovoljuje izjemo. Ta pravi, da vožnja skozi rumeno luč v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more pravočasno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja, ni prepovedana.

A predvidena globa, ki vas lahko doleti za tak prekršek, je 160 evrov. Odločitev, ali boste dobili kazen, pa je v rokah policista, ki vas je pri prekršku ujel. Če imate srečo, jo morda odnesete zgolj z opozorilom. Globa za vožnjo skozi rdečo luč je še nekoliko višja. Tak prekršek se kaznuje z 250 evri, vozniku motornega vozila pa policist ob tem izreče še tri kazenske točke.

Žiga Živulović jr./Bobo

Ločene statistike za rumeno luč ne vodijo

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za Metropolitan navedli, da so v letu 2021 policisti na njihovem območju skupno zaznali 3.893 kršitev neupoštevanja svetlobne prometne signalizacije, v lanskem letu pa pa je bilo na istem območju skupno 3.920 kršitev. Pri tem so pojasnili, da statističnih podatkov ne vodijo na način, da bi lahko navedli le tiste kršitelje, ki so prekršili tretjo točko prvega odstavka 99. člena omenjenega zakonika, ki se nanaša na vožnjo v rumeno luč.

Kot so dejali, se policisti vselej odzovejo in ukrepajo proti kršiteljem, še posebej, ko udeleženci v prometu huje kršijo zakonodajo in ogrožajo sebe ali druge. Vsem voznikom na splošno svetujejo, da vselej prilagodijo hitrost vožnje, da bodo lahko varno ustavili pred križiščem, na katerem sta prižgani rumena ali rdeča luč, in da s svojim zaviranjem ne bodo ogrožali sebe ali drugih udeležencev v prometu.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk