P. F. | 9. 10. 2023, 14:00

Čaka nas vremenski šok: od rekordno toplega oktobra do snežink?

Profimedia

Za nami je izjemno topel začetek oktobra, bo konec izjemno mrzel?

Prva polovica oktobra je prinesla toplo vreme, najvišjo temperaturo zraka so marsikje izmerili v nedeljo, in sicer je prišlo do slovenskega oktobrskega temperaturnega rekorda na merilni postaji v Dobličah pri Črnomlju. Temperatura se je ob 13.53 povzpela na izjemnih 31,3 stopinje Celzija, v Metliki pa na 30,4, poroča Agencija RS za okolje (ARSO).

Kaj kmalu pa nas bo dočakal tudi vremenski šok.

Kaj kmalu pa nas bo dočakal tudi vremenski šok.

Profimedia

Nazadnje je bil oktobrski rekord pri nas izmerjen leta 2011, ko so na Slapu pri Vipavi dosegli 30 stopinj Celzija. V Babnem Polju in Zgornji Radovni so letos zabeležili prvi topel oktobrski dan doslej, ogrelo se je do 25,2 stopinj Celzija.

Obdobje nenavadno toplega oktobrskega vremena pa se v tem tednu še ne bo končalo, napoveduje ARSO. Do sobote kaže na večinoma sončno vreme z najvišjimi temperaturami v notranjosti, kjer se bodo gibale okoli 25 stopinj Celzija. Jutra bodo sicer po nekaterih nižinah meglena, a vseeno ne prav sveža za prvo polovico oktobra, pravijo vremenarji.

Ohladitev v drugi polovici meseca

Kaj kmalu pa nas bo dočakal tudi vremenski šok, saj se nam po še enem tednu lepega vremena naslednji teden obeta prva konkretna vremenska sprememba, pravi Neurje.si: "Iznad severa se bo nad naše kraje pomaknila dolina hladnega zraka, nična izoterma pa bo padla na 1500 m n.v., kar pomeni, da bodo v visokogorju lahko zaplesale snežinke."

Z ohladitvijo se bodo nad severnim Jadranom pojavila tudi ciklonska območja, to pa nam bo lahko prineslo nekaj padavin. "Situacija je še precej oddaljena, zato bo zanimivo preveriti izračune v drugi polovici tedna," so še zapisali.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk