N. V. | 1. 5. 2023, 15:12

Začel se je zadnji pomladni mesec: nam bo vreme v maju naklonjeno?

Profimedia

Vreme je bilo v prvem delu prvomajskih praznikov kar stabilno, trend zmanjševanja padavin se je uresničil. Kako bo preostale dni?

Začel se je maj, zadnji pomladni mesec v letu. V preteklosti je bil maj že zelo topel, lanski je bil precej toplejši od dolgoletnega povprečja in tudi suh mesec. Zato smo lahko pričakovali precej vroč začetek poletja, kar se je tudi zgodilo. Zdaj je vremenar vremenarskega spletnega portala Ciklon.si Gregor Skok na Facebooku razkril, kaj nas čaka v letošnjem maju.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Jutri bo oblačno z dežjem, le na severovzhodu bo zjutraj in dopoldne lahko še suho. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 14, najvišje dnevne od 11 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija, poroča Agencija Republike Slovenije za okolje.

V sredo bo ponekod ob meji s Hrvaško občasno še rahlo deževalo, drugod bo suho. Čez dan se bo od severozahoda počasi jasnilo. Veter se bo prehodno nekoliko okrepil.

Srdjan Zivulovic/Bobo

V četrtek nas čaka lepo vreme, vendar bo hitro oslabelo. Že v petek popoldne pričakujte krajevne plohe, sploh na severu. Najvišje temperature bodo med 16 in 21 stopinj Celzija.

Naslednji konec tedna bo izredno muhasto vreme, potem pa pričakujte še izjemno deževen dan v začetku tedna: v ponedeljek, 8. maja. 

Čaka nas hladen mesec

V prvem delu prvomajskih praznikov smo lahko zaznali trend zmanjševanja padavin, podobno bo tudi v drugem delu, a bo hladneje.

"Običajna pot atlantskih motenj je čez severno Evropo, kar pa se tokrat ne bo zgodilo, saj bo tam območje visokega zračnega pritiska," pojasnijo. Spremenljivo vreme s pogostimi padavinami bi se torej lahko zavleklo celo do sredine meseca maja.

Izračuni kažejo nadpovprečno količino padavin in temperature pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020.

Letošnje napovedi so torej precej boljše za ljubitelje ne preveč vročega vremena. Večja vlažnost tal v maju pa pomeni nižjo povprečno maksimalno temperaturo v juniju. Tako se tudi junij za zdaj ne kaže kot vroč mesec.