R.S. | 3. 9. 2022, 18:18 | Vir: STA

Zaradi odstopa Marte Kos se je povečala podpora tej političarki

STA foto

Kosova je nepričakovano od kandidature odstopila, pri tem pa kot razlog navedla "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". Njen odstop pa je povečal podporo njeni (nekdanji) tekmici ...

Nataša Pirc Musar ima po odstopu Marte Kos od kandidature nekoliko večjo podporo za predsednico države, je pokazala najnovejša javnomnenjska anketa, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Če je pred dvema tednoma uživala približno 26-odstotno podporo, je ta zdaj pri okoli 31 odstotkih. Podpora Anžetu Logarju medtem ostaja pri 23 odstotkih.

Bobo

Na zadnji anketi, ki jo je Mediana izvedla za časnik, bi za Pirc Musarjevo, če bi bile volitve zdaj, glasovalo 26,1 odstotka vprašanih, za Logarja pa 23,4 odstotka. Takrat še kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos bi dobila 14,1 odstotka.

A Kosova je medtem nepričakovano od kandidature odstopila, pri tem pa kot razlog navedla "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". Izvršni odbor največje vladne stranke je nato sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata.

Bobo

Svet stranke se bo medtem do sredine meseca odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli, pri čemer je premier in predsednik stranke Robert Golob dejal, da sam želi podpreti tistega, ki bo "najbolj okrepil demokratično sredino".

Po tem novem dejstvu v predsedniški tekmi bi Pirc Musarjeva, če bi bil prvi krog predsedniških volitev to nedeljo, prejela 31,3 odstotka glasov, Logar pa 23,3 odstotka. Raziskava je bila sicer izvedena 31. avgusta in 1. septembra na vzorcu 506 oseb.

Ostali napovedani kandidati ostajajo pri največ nekajodstotni podpori. Ivo Vajgl bi tako dobil 3,8 odstotka, Sabina Senčar 3,1 odstotka, Alojz Kovšca 2,5 odstotka, Vladimir Prebilič 2,3 odstotka, Gregor Bezenšek 1,9 odstotka, Andrej Magajna 1,1 odstotka in Franci Kindlhofer 1,0 odstotka. Ostali od številčne skupine oseb, ki so napovedale potegovanje za predsedniško mesto, bi dobili manj kot odstotek podpore.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije