K. Ž. | 8. 5. 2024, 10:40

Kristalna palača se lahko skrije: odprli najvišjo stavbo v državi, ki sega 135 metrov v nebo (poglejte, kaj vse je v njej)

Dalmatia Tower v Splitu

Skyscrapercenter.com

Najvišjo stavbo na Hrvaškem – splitski Dalmatia Tower, so uradno slavnostno odprli v torek zvečer na dan mesta Split in praznik sv. Duje.

Stavbo Dalmatia Tower je zasnoval arhitekt Otto Barić. Visoka je 135 metrov, za njeno zasnovo pa je Barić dobil dve mednarodni nagradi: European Property Awards za najboljšo arhitekturno rešitev poslovne visoke gradnje in International Property Award za najboljši projekt v kategoriji razvoj.

Stavba ima 30 nadstropij, v njej pa je 214 sob in apartmajev, wellness center, savna, parna soba, veliki konferenčni prostor, fitnes, ki je odprt ves čas, v 17. nadstropju pa je tudi bazen.

Kot del kompleksa je julija lani svoja vrata gostom odprl AC Hotel, ki je del največje hotelske verige na svetu Marriot International, ki je tudi prvi predstavnik svoje blagovne znamke na Hrvaškem, poroča 24sata.

Čeprav Dalmatia Tower obratuje že deset mesecev, se je zdaj celoten kompleks z razkošnim programom predstavil javnosti. Investitor Josip Komar je poudaril, da je v Dalmatia Towerju zaposlenih skoraj tisoč ljudi, od tega vsaj 700 na področju visoko specializirane informatike.

"Poleg hotela AC tukaj delujejo tudi številna mednarodna podjetja, in prav to smo hoteli doseči. Želeli smo urbanistično, turistično in korporativno repozicionirati Split ter ustvariti obrise prihodnjega razvoja mesta. Dalmatia Tower nedvomno predstavlja monumentalno urbanistično in arhitekturno vrednost sodobne Dalmacije, ki združuje sodobni minimalizem z antično dediščino Splita v harmonično celoto," je povedal Komar.

Pojasnil je še, da lani sredi sezone ni bilo logističnih in vremenskih možnostih za organizacijo slavnostnega odprtja, zato so to storili zdaj.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu