Uredništvo | 9. 6. 2023, 20:03

Protesti v Beogradu: "Če ne bodo izpolnili naših zahtev, bomo začeli z novimi akcijami. Poti nazaj ni!" (FOTO in VIDEO)

Daniel Bukumirović

Je predsedniku Aleksandru Vučiću in trenutni vladi odzvonilo? 

Danes ob 18. uri se je pred srbskim parlamentom začel šesti protest "Srbija proti nasilju". Državljane so nagovorile številne javne osebnosti, med drugim igralca Milan Marić in Hadži Nenad Maričić, legendarna igralka Seka Sablić, ter televizijska voditelja Zoran Kesić in Ivan Ivanović.

Po srbskih spletnih medijih in družbenih omrežjih so zaokrožili fascinantni posnetki, narejeni z dronom, ki prikazujejo dolge reke protestnikov tudi na današnjem shodu. Tega si lahko pogledate na povezavi.

"Nočemo države, kjer nam oblast govori, naj gremo živet drugam"

To je bilo sporočilo srbskega igralca Milana Marića, močno sporočilo pa je protestnikom poslala tudi legendarna igralka Seka Sablić, ki je pojasnila, kaj je nasilje in kdo ga izvaja. "Vsi tu smo proti nasilju," je dejala.

Daniel Bukumirović

Organizatorji, srbska opozicija, so predsedniku Aleksandru Vučiću in vladi poslali ultimat, državljane pa pozvali, naj se zberejo v čim večjem številu.

Sporočilo protestnikov je jasno.

Sporočilo protestnikov je jasno.

Daniel Bukumirović

"Naslednjič vas bo več kot kadarkoli, ni poti nazaj, konec je," je bilo sporočilo udeležencem protesta in srbski vladi igralca Hadži Nenada Maričić, ki je napovedal tudi zaostrovanje protestov.

Daniel Bukumirović

Proti Pinku in Happy televizijam

Protesti v srbski prestolnici potekajo vsak teden vse od dveh strelskih napadov v začetku maja, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi.

"Zakaj moja mama že od 90-tih let hodi (na proteste)?"

"Zakaj moja mama že od 90-tih let hodi (na proteste)?"

Daniel Bukumirović

Med drugim protestniki zahtevajo odstavitev vodstva javne televizije RTS in odvzem nacionalnih frekvenc komercialnima provladnima televizijama Pink in Happy zaradi kršenja zakonodaje, spodbujanja nasilja in nemoralnosti ter predvajanja programov, ki spodbujajo kriminal in agresijo.

Srbija je vstala!

Kot navaja spletni portal Nova.rs, je bilo eno od sporočil s protesta tudi to, da bo, če zahteve ne bodo izpolnjene do konca tedna, sledilo zaostrovanje.

Daniel Bukumirović

"Naše zahteve so jasne in uresničljive. Do zdaj smo dosegli majhne skupne zmage in protesti so smiselni. Ampak to ni dovolj. Ne le, da niso odpovedali resničnostnega šova, napovedali so celo snemanje nove sezone. Oddajanje programov, ki promovirajo nasilje, je treba nemudoma ustaviti, nimamo časa čakati," je dejal igralec Hadži Maričić.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk