8. 5. 2024, 12:56 | Vir: STA

Od zdaj naprej se bo lahko volilo kar preko mobilnega telefona

Profimedia

Estonski državljani bodo lahko svoj glas na volitvah kmalu oddali tudi prek mobilnih naprav, je v torek odločil parlament v Tallinnu. Zakon bo sicer v veljavo dokončno stopil šele oktobra, tako da tovrstno glasovanje na prihajajočih evropskih volitvah še ne bo mogoče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nedavno sprejeti zakon predvideva, da bo elektronsko glasovanje na volitvah v Estoniji poleg računalniških na voljo tudi na mobilnih napravah ob uporabi posebne aplikacije. Natančne tehnične zahteve bo pred vsakimi volitvami določila volilna komisija.

Estonski minister za gospodarstvo in informacijsko tehnologijo Tiit Riisalo je pojasnil, da bodo s tem upoštevali spremembe v vedenju estonskih državljanov. "Velik del vsakodnevnih digitalnih dejavnosti se je z računalnikov preselil na pametne naprave, zato mora biti e-Estonija vsem dostopna tudi na teh novih in vse bolj razširjenih platformah," je dejal.

Estonija velja za eno najbolj naprednih držav na področju digitalizacije v Evropi. Sistem za elektronsko glasovanje in glasovanje prek spleta na volitvah je prvič razvila že leta 2005.

Estonci so digitalizaciji očitno naklonjeni, saj je bila na parlamentarnih volitvah marca 2023 več kot polovica vseh glasov oddana digitalno. Približno 1,2 milijona prebivalcev te baltske države lahko skoraj vse administrativne zadeve v vsakdanjem življenju ureja prek spleta.

Na mednarodni ravni je medtem digitalno glasovanje na volitvah v številnih državah naletelo na pomisleke zaradi dvomov o zanesljivosti.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu