14. 4. 2022, 20:43 | Vir: STA

Prijeli največjega narko šefa na območju Balkana

Nemanja Jovanović/Nova.rs

Člani njegove kriminalne združbe naj bi bili krivi številnih umorov, trgovine z drogo in vrste drugih kaznivih dejanj.

Darko Šarić po ocenah ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) velja za največjega narko šefa na območju Balkana in naj bi opral 4,4 milijarde evrov, ki jih je zaslužil s preprodajo kokaina. Vse kriminalne dejavnosti naj bi Šarić v zadnjem času vodil kar iz hišnega pripora v vili v beograjskem naselju Dedinje, kjer je od decembra lani.

Kriminalistična akcija je potekala v sodelovanju hrvaške in srbske policije ter Europola in Eurojusta, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva. V njej so poleg Šarića aretirali njegovega odvetnika Dejana Lazarevića in Uroša Mišića, privedli pa naj bi celo nekatere pripadnike policije in sodnike.

Šarića so v preteklosti že obsodili zaradi tihotapljenja kokaina in pranja denarja. Za trgovanje s kokainom je bil enkrat obsojen na 20 let zapora, drugič pa na 15 let, a so obe sojenji razveljavili, Šarić pa je čakal na ponovno sojenje. Za pranje denarja je bil obsojen na devet let zapora, a sodba še ni pravnomočna.

Vse aretirane sumijo tihotapljenja najmanj 1,5 tone kokaina iz Južne Amerike. Med aretiranimi naj bi bil tudi Petar Ćosić, ki so ga leta 2011 aretirali zaradi tihotapljenja skoraj 340 kilogramov kokaina in ga nato obsodili na štiri leta zapora. Ćosića sumijo tudi likvidacije Šarićeve desne roke Milana Milovca, a ni znano, ali je bil s to likvidacijo povezan tudi sam Šarić.

Tako izgleda pot, ki jo opravi prepovedana droga pod nadzorom Darka Šarića. Prek Latinske Amerike in Nizozemske do Črne Gore in Srbije. 

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO