1. 5. 2022, 09:15 | Vir: STA

Prvič po petih letih sklicali konferenco: grozi nam resna kriza

Profimedia

Po tem, ko so konferenco zaradi korona krize prestavili že večkrat so se odločili, da pomembnih odločitev več ne morejo in ne smejo zamikati.

Ženeva bo med 12. in 15. junijem gostila konferenco ministrov 164 članic Svetovne trgovinske organizacije (WTO), je napovedala generalna direktorica organizacije Ngozi Okonjo-Iweala.

Gre za prvo srečanje na ministrski ravni po decembru 2017. Ministrsko konferenco so v minulih letih zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili. 

Kot je generalna direktorica povedala v svojem nagovoru seminarja izpred dveh dni, na kateri so se pogovarjali o rekordnih cenah hrane po svetu, je to izpostavila kot ključno težavo, s katero se tudi na humanitarni ravni srečujemo vsi državljani:  

Članice WTO si že več let prizadevajo za vzpostavitev novih trgovinskih dogovorov, ki bi, kot izhaja iz statuta organizacije, koristili vsem državam.

Ministrska konferenca je najvišji organ WTO. Junija 2020 bi jo moral gostiti Kazahstan, a so jo zaradi pandemije covida-19 odpovedali. Nato so jo nameravali decembra lani izpeljati v Ženevi, a so jo zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron ponovno preložili.

Profimedia

Teme junijskega zasedanja vključujejo odpravo škodljivih subvencij za ribištvo, na agendi bo kmetijska trgovina.

Posvetili se bodo tudi vprašanju, kako v primerih kriz, kakršna je bila koronska, bolje upravljati svetovno trgovino. 


Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO