T. R. K. | 18. 5. 2024, 21:44

Trumpov zet bo gradil luksuzni kompleks v Beogradu: zakaj projekt buri duhove?

Profimedia

Odločitev, da bi zet Donalda Trumpa zgradil luksuzni kompleks v Beogradu, razburja številne. 

Po poročanju Politica je po letih skrivnih pogajanj z vlado podjetje Affinity Partners, ki ga vodi Jared Kushner, svetovalec in zet nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pridobilo 99-letno dovoljenje za razvoj luksuznega kompleksa v Beogradu. 

Projekt je v javnosti dvignil veliko prahu, ker gre za revitalizacijo območja, kjer stoji nekdanji štab jugoslovanske vojske. Od leta 1999, ko je bila stavba tarča bombnih napadov Nata, ki jih je usmerjal Washington, je ostala neobnovljena in nerazvita kot neuradni spomenik na dogodek.

Ker bi prav ameriško podjetje sedaj obnovilo to stavbo, tako opozicijski politiki kot del javnosti izražajo nestrinjanje, poroča Forbes. Družina Trump naj bi se za razvoj območja zanimala že od leta 2013, pri podpisu pogodbe med vlado in podjetjem pa sedaj novinarji niso smeli prisostvovati.  

Profimedia

Načrte je bila tokratna vlada primorana deliti po tem, ko je v začetku leta vsebino pogajanj z Affinity Partners objavil srbski opozicijski politik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološke vstaje. V njegovi stranki so napovedali proteste in povedali, da bodo tako "fizično kot pravno preprečili izvedbo projekta," poroča Forbes. 

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO