12. 4. 2022, 11:48 | Vir: STA

Zapleti v Beogradu. Bodo morali ponoviti volitve?

Profimedia

Rezultati volitev v Srbiji so pokazali, da vladajoče večine v Beogradu ne more oblikovati nobena politična stran.

Vodja opozicije Dragan Đilas zato zahteva nove volitve v beograjsko skupščino, o čemer se je v ponedeljek že pogovarjal s predsednikom vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem, poročajo srbski mediji. 

Zakaj je prišlo do zapletov?

SNS je v beograjski skupščini izgubila večino. Dovolj mandatov za izbiro župana in sestavo mestnega sveta na volitvah 3. aprila ni dobila tudi nobena druga stranka ali koalicija.

V 110-članski skupščini je 55 sedežev osvojila Vučićeva SNS s koalicijskimi partnerji, prav toliko, 55, pa jih ima tudi opozicija. To pomeni, da nihče ne nima večine.

Vodja največje opozicijske Stranke svobode in pravice (SSP) in nekdanji župan Beograda Dragan Đilas je po pogovoru z Vučićem dejal, da je postopek znan in da bi bilo v razmerah, kjer ni jasne večine, treba postaviti začasno oblast in izpeljati nove volitve za vodenje srbske prestolnice.

Dejal je, da mu je Vučić prisluhnil in da se bo pogovoril s svojimi strankarskimi kolegi. Svojo odločitev naj bi mu sporočil do konca tedna.

Nove volitve najverjetnejša možnost

Đilas napoveduje možnost, da bi se Vučiću, če novih volitev ne bo, lahko pridružil tudi kdo iz opozicije. "Dejstvo je, da so nekatere od opozicijskih strank ideološko mnogo bližje SNS in se očitno ponujajo, da bi prišle na oblast, ko se konča celotni volilni postopek," je dejal za televizijo N1 Srbija. Takšna oblast po njegovem mnenju ne bi bila legitimna, saj to ne bi bil izraz volje večine državljanov, ki niso večinsko podprli Vučićeve SNS.

Mestna volilna komisija je doslej že razveljavila volitve za beograjsko skupščino na šestih voliščih, opozicija pa zaradi različnih nepravilnosti zahteva ponovitev volitev na več deset voliščih. Mestna volilna komisija je večino dosedanjih pritožb že zavrnila.

V Srbiji so 3. aprila poleg lokalnih volitev potekale tudi predsedniške in parlamentarne volitve. Dosedanji srbski predsednik Vučić je v tekmi za predsednika zmagal v prvem krogu, njegova SNS pa bo v parlamentu dobila 120 poslanskih sedežev od 250. Večino si bo zagotovila z oblikovanjem koalicije z vojvodinskimi Madžari ali Dačićevimi socialisti.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk