Temperature so že dodobra napovedale prihod prave zime in skrb za imunski sistem bo v naslednjih mesecih zahtevala nekoliko več pozornosti. K sreči lahko veliko naredimo že z uživanjem hranilno bogatih in raznolikih živil. Kaj pa priporočajo strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu Več vem, bolje jem?
Ne preseneča dejstvo, da na moč svojega imunskega sistema neposredno vplivamo s tem, kar položimo na krožnik. Hrana namreč ni le vir energije, ampak tudi pomemben dejavnik pri ohranjanju ravnovesja med vnetnimi in protivnetnimi procesi v telesu. Zdrava, pestra in uravnotežena prehrana podpira črevesno mikrobioto, pomaga telesu pri obrambi pred okužbami in zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Zakaj vse je še pomembna uravnotežena prehrana, lahko izveste na strani Več vem, bolje jem.
Da bi si tudi v hladni sezoni kar čim bolje obogatili svoj jedilnik, priporočamo, da ob naslednjem nakupovanju v košarico zložite še naslednje štiri izdelke. Popestrili bodo vašo prehrano in hkrati ponudili pomembno podporo imunskemu sistemu.
Vsestranski in nepogrešljivi brokoli

Brokoli je bogat vir vlaknin in vedno priljubljen dodatek v številnih jedeh. Je zelo enostaven za pripravo in na voljo vse leto. Znan po svoji globoko zeleni barvi in zelo specifičnem okusu, ki je posledica vsebnosti glukozinolatov, žveplovih spojih, ki zelo ugodno delujejo na naš organizem. Če ne dobite svežega, lahko uporabite zamrznjenega, saj tudi v tem stanju ohrani skoraj vse hranilne snovi. Kuhan na pari ali pečen v pečici, dodan v juhe in rižote, kot priloga mesu in ribam, dobro pa se meša tudi v smutije in solate.
Kivi za eksplozijo vitamina C

Kivije pravo darilo narave v času kratkih dni in dolgih noči. Ko je govora o krepitvi imunskega sistema in dodajanju zdravih izbir na naš jedilnik, je kivi vedno v ospredju. Že en sadež pokrije priporočen dnevni vnos vitamina C, ključnega pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Uživajte ga kot samostojni prigrizek, ko si zaželite nekaj kislo-sladkega, ali pa ga dodajte v sadne solate, smutije in jogurte. V številnih receptih se uporablja tudi kot dodatek pri pripravi sladic in peciv – tudi zato, ker njegova zelena barva popestri videz končne jedi.
Borovnice kot naravni ščit

Odlične kot dodatek v ovseni kaši, jogurtu ali chia pudingu, v nedavni epizodi podkasta Več vem, bolje jem pa so borovnice popestrile celo omleto! V številnih fitnes menijih so borovnice nepogrešljiv del hranljivih zajtrkov, seveda pa jih lahko uživate tudi kot slasten prigrizek. Če bi želeli preizkusiti svoje kuharske talente, pa so borovnice odlične tudi za v pite, mufine, palačinke in sadne omake.
Naravna osvežitev s kefirjem

Kefir je v Sloveniji že izredno priljubljen napitek. V iskanju čim bolj uravnotežene prehrane je marsikoga navdušil z bogatim naborom zdravju ugodnih snovi, prepriča pa tudi njegov rahlo kiselkast okus s kremasto teksturo. Kefir je lahko osvežilna, lahka malica ali kot osnova za jutranji smuti, ki mu primešate še borovnice, banane ali med. Dobro se ujame tudi s kosmiči, oreški in različnim svežim sadjem.