Pravijo mu 'trening prebavil' in je poznan predvsem med vrhunskimi športniki, ki opravljajo bolj intenzivne in dolgotrajne treninge in tekme, zato njihovo telo potrebuje dodatno energijo med samo aktivnostjo. Je pa to sistem, ki zahteva malce več predpriprav. Telo je namreč treba postopno prilagoditi tej vrsti športne prehrane in Luka Roter v podkastu Več vem, bolje jem natančno razloži, kako se tega lotijo profesionalni športniki.
Sparov podkast Več vem, bolje jem, ki razbija različne mite o prehrani in v družbi strokovnjakov poslušalce uči vse, kar morajo vedeti o zdravi prehrani, makrohranilih in uravnoteženih jedilnikih, je v tokratni epizodi z mag. dietetike Lukom Roterjem razčlenil različne pristope k prehranskim pravilom za športnike.
Med zanimivostmi, ki sta jih odkrivala z Boštjanom Gorencem – Pižamo, je vsekakor izstopal tudi nekoliko drugačen način zagotavljanja energije telesu z ogljikovimi hidrati med intenzivnejšimi in dolgotrajnejšimi treningi ter tekmovanji.
Gre za sistem prehranjevanja, ki je bolje poznan med vrhunskimi športniki, kjer se ogljikovi hidrati zaužijejo med samo aktivnostjo, da ima telo dovolj energije za nadaljevanje tudi po več ur. "Takšen način zagotavljanja energije poznajo recimo profesionalni kolesarji, ki zaužijejo okoli 90 do 120 gramov ogljikovih hidratov vsako uro. To je veliko več, kot so običajne vrednosti, saj gre za potrebe, ki so namenjene izključno vrhunskim športnikom na najtežjih preizkušnjah," pove Roter. Med samim treningom ali tekmo torej kolesar z izotoničnimi napitki ali prehranskimi dodatki zaužije dodatne ogljikove hidrate, ki jih telo potem pretvori v energijo za nadaljevanje aktivnosti.
Takšen način prehrane seveda ni za vsakogar, je pa morda zanimiv pristop za vse, ki načrtujete intenzivnejše treninge ali pa imate načrtovane telesno zahtevnejše aktivnosti, ki bodo trajale dlje. Ker pa se vam verjetno ne obeta osebni Tour de France, morate ustrezno prilagoditi količino ogljikovih hidratov. Če vam med aktivnostjo pojenja energija, Luka Roter predlaga, da zaužijete 30 g ogljikovih hidratov in tako telesu ponudite zadosten vir energije za nadaljevanje. "To je ena zrela banana, recimo," namigne Roter.
Z razlogom pa temu sistemu športnega prehranjevanja med vrhunskimi športniki pravijo 'trening prebavil'. Preden se športnik odloči za takšen način vnosa energije med treningi, sploh z večjimi količinami ogljikovih hidratov, kot je le ena banana, je telo treba na to pripraviti. Kdor tega treninga prebavil ne opravi in recimo le nenadno uvede takšno prehranjevanje sredi prvega maratona, bo, po besedah Roterja, hitro naletel na prebavne težave.
"Začeti je treba z manjšimi količinami, da se telo navadi. Takšen način prehranjevanja pri športnikih vpeljujemo postopno, v več fazah. Idealno se takšen način dovajanja energije z ogljikovimi hidrati uvaja vsaj dva meseca," še doda Roter, ki ob tem opozori, da se tudi pri tem sistemu potem še vedno upošteva pravilo, da na dan z vsemi obroki skupaj zaužijemo okoli 6 g ogljikovih hidratov na 1 kilogram telesne teže.
Za še več nasvetov in zanimivosti iz sveta športne prehrane pa poslušajte celotni podkast Več vem, bolje jem z Luko Roterjem in Boštjanom Gorencem – Pižamo.