Spar podkast Promocijsko sporočilo

Jesen je čas za zanimive recepte – kar vam ponudi narava, združite z nepričakovanimi sestavinami (rezultat bo slasten in hranljiv!)

21. 10. 2025, 08:30
Jesen je čas za zanimive recepte – kar vam ponudi narava, združite z nepričakovanimi sestavinami (rezultat bo slasten in hranljiv!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Jeseni nam narava ponuja plodove, med katerimi so zelo priljubljeni jurčki in kostanj. Večina ti dve sezonski klasiki pripravlja na vselej enak način in vključuje v splošno znane recepte, mi pa smo si tokrat upali biti malce drzni in ju združiti z živili, ki še poudarijo njun okus in hkrati poskrbijo za nadvse hranljiv obrok.  

Jurčki in sveži zrnati sir

Če združite to dvoje, boste dobili odličen polnovreden obrok! Medtem ko se jurčki ponašajo z gozdno aromo, 'cottage cheese' doda tisto pravo svežino in kremno teksturo. Jurčki so prava zakladnica hranil, vsebujejo malo kalorij in maščob, polni pa so vitaminov in mineralov, kot so kalij, cink in selen, ki naj bi ga jurčki vsebovali še posebej veliko. So tudi odličen vir vlaknin. 'Cottage cheese' ali sveži zrnati sir pa je superživilo, ki ga je res dobro vključiti na svoj jedilnik. Vsebuje veliko beljakovin in malo maščob ter naj bi ugodno vplival na metabolizem, odlikuje pa ga tudi prijeten okus, ki ga lahko vključimo v marsikatero jed.

Recept za toplo predjed ali lažjo večerjo:

Sestavine (za 2 osebi):

Jurčke očistite in narežite na rezine. Na ponvi segrejte olje, dodajte drobno nasekljano čebulo in česen ter nežno popražite, da zadiši. Dodajte jurčke in jih pražite na srednji temperaturi, da spustijo vodo in se lepo obarvajo (5 do 8 minut). Posolite, poprajte in dodajte nasekljan peteršilj. Še vroče jurčke nežno vmešajte v sveži zrnati sir in (si) postrezite.

Naš namig:

- Če želite res kakovosten 'cottage cheese', uporabite Sparov bio sveži zrnati sir cottage cheese NATUR PUR iz ekološke pridelave, ki je brez dodanih sladkorjev in se ponaša z visoko vsebnostjo beljakovin.

- Zraven jedi se bo odlično podal bio polnozrnati rženi kruh Spar NATUR PUR, ki ga lahko tudi popečete v toasterju.

Kostanj z bučnim oljem

Odlična kombinacija tako glede okusa kot vsebnosti hranil. Kostanj vsebuje sorazmerno majhno količino kalorij in maščob, hkrati pa je odličen vir mineralov, vitaminov in fitohranil, ki pomembno prispevajo k uravnoteženi prehrani. Bučnega olja pa vam verjetno ni treba prav posebej predstavljati, saj vsi vemo, da je pravo skladišče zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, predvsem omega 6 in omega 9 ter je bogato z vitaminom E, ki je močan antioksidant in ščiti naše celice pred prostimi radikali.

Recept za odlično malico ali toplo prilogo (na primer k mesu):

Sestavine (za 2 osebi):

Kostanj na ravni strani zarežite z nožem, da med peko ne poči. Kuhajte ga v slani vodi 25 do 30 minut ali pecite v pečici na 200 °C približno 20 do 25 minut. Olupite še tople plodove. Tople kostanje postrezite v skledi, prelite z bučnim oljem in rahlo posoljene. Po želji jih lahko potresete še z nasekljanimi bučnimi semeni za hrustljavost. 

Naš namig: 

- Če želite bučno olje res polnega okusa, ki bo kostanjem dodalo ravno pravšnjo aromo, uporabite 100% jedilno nerafinirano bučno olje Spar.  

Uživajte v malce drugačnih jesenskih jedeh, ki so tako okusne kot hranljive. Dober tek!

Doktorica dentalne medicine Pia Hrovat opozori na sodobno težavo z zobmi, ki je postala bolj pereča kot zobni karies