V zadnji epizodi podkasta Več vem, bolje jem se je uveljavljena nutricionistka Mojca Cepuš v kuhinji srečala s Fiono, mlado mamico, ki je želela izvedeti več o zdravih in učinkovitih obrokih za mlade možgane. Skupaj sta pripravili zajtrk in kosilo, med predstavljenimi recepti pa se je znašla tudi živopisna omleta, ki je lahko zajtrk, malica ali kosilo!
V iskanju najboljših obrokov za naše možgane (in možgane naših otrok) Mojca Cepuš, ki že od začetka sodeluje pri projektu Več vem, bolje jem, predlaga, da se čim bolj usmerimo v mediteranski način prehranjevanja, saj vključuje ogromno živil, ki so odlična podlaga za zdrave možgane in zaščito nevronov.
V slogu tega priljubljenega načina prehranjevanja sta z mamo Fiono pripravili slastno omleto s špinačo, polnozrnatim kruhom in dodatkom borovnic, da popestrimo krožnik z dodatnim barvami. Pester nabor sestavin omogoča bogat nabor rastlinskih virov, ki jih pri zajtrku običajno preskočimo, pa bi jih naši možgani sicer potrebovali za vse izzive, ki nas (in naše najmlajše) čakajo v prvem delu dneva.
Vse se začne s podlago – olivnim oljem, nepogrešljivim elementom sredozemske prehrane. "Paziti moramo le, da ga ne pregrejemo," opozori Mojca, ko ga ulije na ponev. Potem pa že sledijo osrednji zvezdniki tega recepta – bio jajca iz ekološke pridelave.
Pri izbiri jajc Mojca opozori, da moramo biti pozorni na številke, ki so odtisnjene na lupini. "Prva številka mora biti 0, saj to pomeni, da je to jajce ekološko pridelano." Za omleto izberite kolikor jajc želite, glede na količino, ki jo običajno pojeste oziroma poje otrok.
Od tu sledi nabor raznovrstne zelenjave. Mojca in Fiona v ponev najprej dodata naribano korenje, ker ta potrebuje nekaj več časa, da se omehča, sledi rdeča paprika in šele na koncu špinača ter nekaj koščkov češnjevega paradižnika. "Dodate lahko katerokoli zelenjavo po izbiri, recimo drobnjak ali šparglje," pove Mojca. Omleta se nato začini z nerafinirano soljo.
Ideja je, da se s tem pripravi čim bolj barvit zajtrk, saj z izbiro zelenjave različnih barv ustvarimo raznovrsten nabor rastlinskih virov. Ob tem so jajca odličen vir holina, hranilnega elementa, ki je bistven za delovanje možganov in živčevja. Pomanjkanje holina lahko namreč negativno vpliva na kognitivne funkcije in spomin.
K pripravljeni omleti Fiona in Mojca dodata še nekaj rezin polnozrnatega kruha, Mojca pa spomni, da lahko posežete tudi po pirinem kruhu ali kruhu iz ovsenih kosmičev. Pomembno je le, da uživate kruh s čim manj aditivi.
Popestritev z nepričakovanim
Pri raziskovanju idej za zdravo in uravnoteženo prehrano, se lahko privoščite tudi malce raziskovanja s kombiniranjem živil, ki se morda na prvi pogled ne zdijo združljiva. Otroci se bodo ob tem naučili, kako je hrana lahko raznolika, barvita in s tem polna okusnih presenečenj.
Zato Mojca in Fiona na koncu, ko je omleta že na krožniku, dodata še – borovnice! Krožnik postane še bolj živopisen in privlačen. Borovnice obenem izpolnijo še eno barvo v želji po uživanju raznolike hrane, otrokom pa se ponudijo kot sladki dodatek oz. kot prijetno presenečenje. Če pa imate raje lažje zajtrke, vas v podkastu čaka še ideja za ovseno kašo z borovnicami, ta bogata omleta pa je potem lahko dober nadomestek za kosilo.