Ko je govora o boleznih zob, nam verjetno najprej na pamet padeta karies in parandotalna bolezen, ki se pojavi z nabiranjem zobnih oblog, doktorica dentalne medicine Pia Hrovat pa nas v podkastu Več vem, bolj jem opozori, da se v sodobnem svetu večja nevarnost za zobe skriva nekje drugje.
"Danes se še vedno premalo govori o obrabi zob oziroma zobni eroziji," v podkastu pove dr. Hrovat. "V zadnjem času je obraba zob celo večji problem kot zobni karies." Dejstvo je, kar potrdi tudi dr. Hrovat, da je ozaveščenost o ustni higieni in higieni zob že na zelo visoki ravni, zato je na splošno manj težav, ki jih sicer povzroča neredno ali neučinkovito umivanje zob.
Je pa zaradi sprememb v prehrani v ospredje stopila druga težava. Obraba zob pomeni, da se zobna sklenina topi zaradi prisotnosti različnih kislin. "Te kisline so lahko zunanjega izvora, kot na primer gazirane pijače in kisla hrana, ali pa notranjega izvora, kot na primer želodčna kislina, ki pride v usta zaradi refluksa."
Dr. Hrovat ob tem še opozori, da je obraba zob v porastu predvsem pri mladih. Mlajše generacije pijejo več gaziranih pijač, ki pa so neprijazne do zob, tudi če ne vsebujejo dodanih sladkorjev, saj erozijo zob povzroča kislost tovrstnih pijač.
Pri obrabi zob enostavnih rešitev ni. Kot pove dr. Hrovat, ko se zobna sklenina stopi, je ni mogoče povrniti. Posledično zobje postanejo bolj rumenkasti in občutljivi, v težjih primerih se pojavijo nazobčani robovi. Ključna je torej preventiva, ki pa poleg pravilne higiene zob (erozijo lahko recimo povzroča tudi premočno ščetkanje) in rednih obiskov zobozdravnika vključuje tudi odmik od prehranskih izdelkov, ki lahko škodujejo sklenini.
Za vse, kar morate še vedeti o zdravju in higieni zob, pa prisluhnite celotnemu pogovoru Pižame s Pio Hrovat, dr. dent. med., specialistko zobne protetike, ki vedno pravi, da so zobje ogledalo našega celotnega telesa.