V okviru projekta Več vem, bolje jem je v nedavni epizodi Pižama gostil Pio Hrovat, dr. dent. med., ki je razblinila nekatere mite o higieni zob in ponudila dragocene nasvete za pravilno in predvsem bolj učinkovito nego zob. Seveda je beseda tekla tudi o kariesu, vsem dobro poznanem sovražniku našega zdravega nasmeha, ki pa je močno povezan tudi s tem, kaj in kako jemo. Kaj morate vedeti, da boste lažje zaščitili svoje zobe.
Karies nastane zaradi kislin v ustih
Kot v podkastu in na uradni strani Več vem, bolje jem pojasni specialistka stomatološke protetike Pia Hrovat, zobni karies nastane kot posledica delovanja bakterij, ki v ustih ob razgradnji enostavnih sladkorjev iz hrane proizvajajo kisline. Te kisline potem napadajo mineralno sestavo sklenine in jo postopoma rušijo. Gre za eno najpogostejših kroničnih bolezni v ustni votlini – po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je karies težava, s katero se bori več kot 3,5 milijarde ljudi po svetu, kar je praktično polovica svetovne populacije.
Ključni krivec so enostavni sladkorji. Najpogosteje jih zaužijemo v sladkanih pijačah, sadnih sokovih, bonbonih in podobnih sladkarijah ter v piškotih in drugih sladkih pekovskih izdelkih. Ob tem Pia Hrovat opozarja, da ni problematična samo količina zaužitega sladkorja, ampak predvsem, kako pogosto zobe izpostavljamo tem sladkorjem.
Vsak vnos sladke hrane ali pijače namreč sproži novo tvorbo kislin, kar lahko traja tudi do 30 minut po zaužitju. Zato se predvsem izogibajte pogostim sladkim pregreham – za zobe je bolj varno, če pojeste obrok s sladico kot pa deset malih sladkarij čez dan.
Tveganje poveča lepljiva hrana
Pia Hrovat posebej opozarja na bolj lepljivo hrano, ki predstavlja dodatno past za naše zobe. Bonboni, piškoti, pijače z dodanim sladkorjem se dlje časa obdržijo na zobeh, kar podaljšuje izpostavljenost bakterijam. Podobno lepljivo je tudi suho sadje, ki je sicer priporočeno v zdravi in uravnoteženi hrani, a zaradi lepljivosti in vsebnosti fruktoze vseeno zahteva več pozornosti po uživanju.

Po podatkih Slovenskega zobozdravniškega društva je v Sloveniji karies še posebej razširjen med mladostniki zaradi pogostega uživanja energetskih pijač z dodanim sladkorjem in večkratnih sladkih prigrizkih čez dan. Ob tem se morda zdi smiselno bolj redno umivanje zob, a Pia Hrovat opozarja, da to lahko vodi do druge težave - zobne erozije, zato se še vedno držite pravila, da si zobe umivamo dvakrat na dan. Predvsem pa se izogibajte ščetkanju zob takoj po hranjenju, lahko pa z vodo sperete zobe in usta, da vsaj nekoliko odplaknete ostanke.
Vsako zmanjšanje uživanja sladkorja prinaša ugodne rezultate
Pia Hrovat ponudi zelo enostaven nasvet – zmanjšati je treba število vnosov sladkih živil čez dan.
Pia Hrovat in tudi drugi strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu Več vem, bolje jem, so poudarili, da je najboljše, če sladko hrano zaužijemo po obroku kot sladico. Takrat je v ustih več sline, ki nevtralizira kisline, hrana pa se hitreje izpere.
Seveda je ob tem ključno pri zaščiti zob tudi redno ščetkanje, dvakrat dnevno (zjutraj pred zajtrkom in zvečer pred spanjem), in redni obiski zobozdravnika, ki bo ob pregledu nemudoma opazil morebitne znake kariesa in predlagal ustrezne postopke zdravljenja. Za še več informacij o pravilni ustni in zobni higieni pa skočite na Več vem, bolje jem.