Zakaj je vaš mikrobiom tako pomemben del vašega zdravja – in kako ga ohraniti v najboljši kondiciji

21. 5. 2025, 10:00 | Uredništvo
Zakaj je vaš mikrobiom tako pomemben del vašega zdravja – in kako ga ohraniti v najboljši kondiciji (foto: Profimedia)
Profimedia

Vaš mikrobiom – tisočero drobnih mikrobov, ki živijo v vašem črevesju – je kot živahna metropola bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov, ki neutrudno delajo, da vas dan za dnem ohranjajo zdrave - in tudi srečne. So kot superjunaki vašega telesa, ki neumorno skrbijo za vaše zdravje in počutje, zato si zaslužijo več pozornosti, kot jim jo običajno namenimo. Kaj morate torej vedeti, da vam bo ta nevidni ekosistem kar najbolje služil.

Zdrav mikrobiom je ključen za dobro splošno počutje

Poznate tisti čudovit občutek, ko pojeste kakovosten, uravnotežen in zdrav obrok? Polni ste energije, lahko bi se lotili kateregakoli izziva. Razlog za te prijetne občutke izvira iz vašega črevesja, za to pa poskrbi vaš mikrobiom, saj ta med drugim tvori tudi serotonin, znan kot hormon sreče. Bolj zdrav je torej vaš mikrobiom, bolj srečni ste, zadovoljni in pripravljeni na vse izzive. Da pa je mikrobiom čim bolj učinkovit v svojih nalogah, ga morate pravilno nahraniti. Poskrbite, da bo vaša prehrana bogata z vlakninami – torej, veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih živil. 

Ključ do močnega imunskega sistema

Mikrobiom je kot športni trener vašega imunskega sistema. Uči ga, kako premagovati neželene vsiljivce in ohranjati zdrav organizem. Okoli 70 odstotkov imunskega sistema živi v črevesju, kjer mikroorganizmi skrbijo za učinkovito obrambo telesa pred virusi in bakterijami. Da bo lahko mikrobiom učinkovito podpiral imunski sistem, ga okrepite z uživanjem fermentiranih živil, kot so jogurti, kefir, kislo zelje in kimchi. "Ta živila vsebujejo žive probiotične bakterije, ki pomagajo pri vzdrževanju zdrave črevesne mikrobiote," pove dr. Teja Klančič.

Česa mikrobiom ne mara

"Živila, ki vsebujejo emulgatorje, konzervanse, umetna sladila in/ali ojačevalce okusa, lahko poškodujejo črevesni mikrobiom," v sklopu projekta Več vem, bolje jem opozarja dr. Teja Klančič. Prav tako nas poduči, da ne smemo pretiravati z uživanjem rdečega mesa, seveda pa je potrebno omejiti tudi uživanje rafiniranega sladkorja in umetnih sladil, saj ta spodbujajo vnetne procese.

Okrevanje po antibiotikih

Ob uporabi antibiotikov, ko so izgube bakterij večje, je priporočljivo uživati fermentirane izdelke (kot so kefir, kimchie in jogurt) in vlaknine (prebiotike), da hranimo bakterije, ter obnavljamo črevesno steno.

Mikrobiom je vsekakor pomemben člen našega zdravja in dobrega počutja. S premišljeno in uravnoteženo prehrano nam bo služil pri ohranjanju močnega imunskega sistema in splošnega dobrega počutja. Da se boste še bolj natančno podučili o vsem, kar morate vedeti o vašem mikrobiom, pa skočite na stran Več vem, bolje jem.

Vse podkaste lahko poslušate tudi na: Metroplay | YouTube | Spotify.

"Večina Slovencev ribe uživa premalokrat," pravi nutricionistka Lana Trampuš – kolikokrat tedensko naj bodo na jedilniku?