11. 5. 2022, 20:40

To so ministrski kandidati prihodnje vlade Roberta Goloba

Bobo

Razkrili so nekatera imena kandidatov za ministre. Glede petih ministrstev se po Golobovih besedah še usklajujejo med več kandidati. 

Nova vlada bo imela 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja, to bo ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, pravi predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob, poroča 24ur.com. 

Kdo so kandidati?

Koordinator Levice Luka Mesec je kandidat za ministra za solidarno prihodnost, Bojan Kumer za ministrstvo za podnebje in energija ter Igor Papič kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kandidatka za ministrico za zunanje zadeve je predsednica SD Tanja Fajon, za notranje zadeve Tatjana Bobnar, za obrambo pa predsednik LMŠ Marjan Šarec. Finančno ministrstvo bo predvidoma prevzel Klemen Boštjančič.

Trije podpredsedniki 

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v izjavi medijem dejal, da so zelo zadovoljni z zaključkom koalicijskih dogovorov. "Končalo se je nekaj več kot tedensko usklajevanje koalicijske pogodbe. Programski del je v celoti usklajen in pripravljen za usklajevanje na programskih odborih," je pojasnil. Pripravljen je tudi razrez ministrstev med bodočimi koalicijskimi strankami - torej med Gibanjem Svoboda, SD in Levico. Dogovorili so se tudi o ključnih imenih kandidatov za ministre in ministrice, poroča 24ur.com. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gibanje Svoboda (@gibanje.svoboda)

Prihodnja vlada bo tako po besedah najverjetnejšega mandatarja Goloba imela tri podpredsednike - poleg predsednice SD Tanje Fajon in koordinatorja Levice Luke Mesca bo tretji podpredsednik iz Gibanja Svoboda, to bo Danijel Bešič Loredan. Ta je tudi kandidat za ministra za zdravje.

Nova ministrstva 

Vlada bo povečala število resorjev, tako bo imela 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja; to bo ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, katerega kandidat za vodenje je Matej Arčon. Nova ministrstva pa bodo za solidarno prihodnost, ki jo bo vodil Mesec, za podnebje in energijo, ki ga bo predvidoma prevzel Bojan Kumer, ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije, kandidat za vodenje je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič. "Namen novih in okrepljenih ministrstev so hitre spremembe na tistih področjih, kjer jih do sedaj ni bilo," pravi Golob.

Nad financami bo predvidoma v prihodnje bdel Klemen Boštjančič, Alenka Bratušek pa je kandidatka za ministrico za infrastrukturo - ta resor je vodila že v vladi Marjana Šarca. Uroš Beržan je kandidat za ministra za varstvo narave in okolja, Amalija Žakelj pa je kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo, poroča 24ur.com. 

Kandidatka za vodenje pravosodnega resorja je podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan. Iz kvote SD je kandidat za ministra še njihov dosedanji vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki bo predvidoma prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem. Za ministrico za javno upravo je predlagana Sanja Ajanović Hovnik, danes vodja programskega odbora stranke Gibanje Svoboda, v času Šarčeve vlade pa namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Imena vseh še niso znana

Glede petih ministrstev pa se po Golobovih besedah še usklajujejo med več kandidati. Na njihova imena bo tako treba počakati še kakšen dan ali dva, je dejal. Gibanje Svoboda bo prevzelo še resor za digitalno preobrazbo in ministrstvo za kmetijstvo, SD bo prevzelo ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo. V Levici pa bodo imeli še ministra za delo, socialo in družino in ministra za kulturo, poroča 24ur.com. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije