11. 5. 2022, 14:48 | Vir: STA

Zadnji krog koalicijskih usklajevanj: kdo so ministrski kandidati?

Bobo

V zraku je pričakovanje, saj bo že kmalu znana odločitev o končnem številu ministrstev in imena kandidatov in kandidatk, ki jih bodo vodili. Kdo vse je v igri?

Po današnjem srečanju med prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom ter vodjo SD Tanjo Fajon in vodjo Levice Lukom Mescem naj bi se končalo usklajevanje koalicijske pogodbe.

Levosredinski trojček želi vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

Možnost štirih novih ministrstev? 

V pogajanjih naj bi sicer SD pripadli štirje resorji, Levici pa trije.

Po več krogih koalicijskih usklajevanj v preteklih dneh prvaki strank, ki bodo najverjetneje sestavljale novo vladno koalicijo, končnega števila ministrstev še niso želeli razkrivati.

Bobo

Po Golobovih napovedih bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. V kakšni obliki in ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali pa bodo omenjena področja krepili kot del obstoječih, naj bi bilo jasno po srečanju.

Kot kaže, se v novi vladi obeta več resorjev kot doslej.

Ugibanja o imenih

V javnosti je medtem zaokrožilo tudi nekaj možnih ministrskih kandidatov. Vodenje zunanjega ministrstva se obeta Fajonovi, Mesec naj bi prevzel vodenje resorja za socialne zadeve. Zdravstveno ministrstvo bi po Golobovih dozdajšnjih napovedih prevzel zdravnik Danijel Bešič Loredan, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič. 

Po informacijah N1 naj bi bil kandidat za ministra za finance Klemen Boštjančič.

Med možnimi ministrskimi kandidati omenjajo še nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar na čelu notranjega ministrstva, Milana M. Cvikla in vodjo poslancev SD Matjaža Hana za vodenje gospodarskega ministrstva, na čelu obrambnega ministrstva Antona Grizolda, na ministrstvu za kulturo Asto Vrečko, med možnimi kandidati za pravosodnega ministra pa Gregorja Strojina, Andrejo Katič in Dominiko Švarc Pipan.

Bobo

V igri za ministra tudi Šarec in Bratuškova

Ministrski stolček naj bi v novi vladi zasedla tudi nekdanja premierja, sicer predsednika iz parlamenta izpadlih LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek.

Šarca se najpogosteje omenja na čelu resorja za regionalni razvoj, pa tudi obrambnega ministrstva, Bratuškovo pa na položaju ministrice za medgeneracijsko solidarnost, a tudi kot ministrice za infrastrukturo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol