M. P. | 9. 5. 2022, 20:17

Golob je v pogovoru s Štefančičem razkril nekatere poteze nove vlade

Youtube/posnetek zaslona

Najverjetnejši bodoči slovenski premier Robert Golob je bil prvi gost posebne edicije oddaje Studio City, ki se je odvila v dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. V pogovoru smo izvedeli marsikaj zanimivega!

Kot je predhodno napovedal, je odstavljeni voditelj oddaje Studio City svojo oddajo izpeljal na 9. maj - dan zmage. Marcel Štefančič je občinstvo povabil v dvorano Slovenskega mladinskega gledališča, na odru pa je imel dva posebna gosta.

"Obljubili smo, da se 9. maja, na dan zmage, vrnemo in vrnili se bomo - v ponedeljek ista ura, en drug kanal,"  je bilo zapisano na posebni Facebook strani, ustvarjani kot vabilo na dogodek.

A.B.

Dvorana Slovenskega mladinskega gledališča je bila ob dogodku razprodana.

Z Golobom o tem, kam gre Slovenija

Štefančič je na oder najprej povabil zmagovalca slovenskih parlamentarnih volitev, prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba. "Kam gre Slovenija," je bila tema prvega dela pogovora.

Golob je ob začetku dejal, da če na volitvah ne bi zmagale levosredinske stranke, bi se lahko zgodilo, da bi ob dnevu zmage 'malo manj praznovali'. Povedal je, da si v njegovi stranki v prihodnje želijo združitev vseh levosredinskih strank. "Ko smo se pogovarjali, kam po zmagi, smo se dogovorili, da je naš bodoči cilj prevlada levosredinskih strank tudi na lokalnem nivoju. Na lokalnih volitvah se bomo morali dokazati na terenu in med ljudmi, kar verjamem, da se bomo," je prepričan.

Na vprašanje voditelja o tem, kako bodo kadrirali brez ‘Janšističnih metod’, je Golob odgovoril: "Normalno je, da vsaka nova vlada nastavi svoje ljudi. A kdo so ti? Tisti z izkaznico? Prav gotovo ne. Ljudi bomo izbirali po njihovi strokovnosti, to je prvi predpogoj."

Ena od njegovih uvodnih misli je bila tudi, da "delati samo en mandat ne pripelje nikamor."

Youtube/posnetek zaslona

Pogoj za vodjo DZ-ja je bil, da je to ženska

"Na položajih, ki so bili moški, bodo zdaj ženske," je Golobu dejal Štefančič. Na kar mu je ta odvrnil: "Se počutite malo ogroženega," in z odgovorom nasmejal prisotne. Golob je nato nadaljeval: "To je edini možen korak. Verjamem v to, da se mora uravnotežiti politični prostor, tega sem navajen tudi iz poslovne kariere."

Želimo biti operativni. Veselje ob zmagi je bilo veliko, pričakovanja so prav tako velika. Zavedam se, da moramo ta pričakovanja izpolniti."  Da Gibanje Svoboda ni stranka enega obraza in da so vsi v njej pomembni, je bilo tudi eno od Golobovih sporočil.

Ob tem je poudaril, da je zanj v politiki in tudi sicer najbolj osnovno spoštovanje. "Čeprav smo zmagovalci, tega vzvoda v praksi nismo še potegnili, v smislu – mi smo zmagovalci, to zahtevamo. Najlepši primer tega je predsedovanje Državnemu zboru, najprej sem ponudil predsedniško mesto Državnega zbora SD-ju, šele ko so oni to zavrnili, smo predlagali svojo lastno kandidatko za to mesto;" je povedal. Ter dodal, da je bil za to mesto pogoj, da je to ženska.

O davčni razbremenitvi za mlade in cenah energentov

Napoveduje se tudi davčna razbremenitev za mlade (davčne olajšave), v ospredju bodo tisti, ki bodo želeli rešiti težave s stanovanji in si lahko v Sloveniji ustvarijo svoj dom, je povedal Golob.

O trenutno zelo aktualni temi - ceni energentov, je dejal, da bodo te po vzpostavitvi vlade regulirali, saj ocenjuje, da so trenutne cene pogonski goriv previsoke, če jih primerjamo s sosednjimi državami.

A.B.

O epidemioloških ukrepih in neodvisnih medijih

Golob je na vprašanje o morebitnih ponovnih zaostrevanjih epidemiloških ukrepov zaradi širitve koronavirusa obljubil, da bomo poletje preživeli po švedskem modelu, ker imamo po njegovem mnenju vsi dovolj omejitev in restrikcij. Ob tem je zagotovil, da ima vlada namen vse kazni, ki so bile izrečene med protesti, preklicati, tudi tiste, ki so bile že plačane. 

O tem, da je Slovenija glede medijske svobode v državi v zadnjem času zelo nazadovala, je odvrnil: "Bom tako povedal, tako nizko smo, da je edina možna pot navzgor."

O žici na meji in na vprašanje o tem, kako jo bo nadomestil, je dejal: "Treba je biti realen. Ko se žica umakne, rabimo dobro migrantsko politiko."

Youtube/posnetek zaslona

Gost tudi Žižek

Z vprašanjem o tem, kam gre naš svet, je bil soočen 'največji slovenski filozof' dr. Slavoj Žižek, kot ga je uvodoma najavil voditelj. Pogovor se je začel z omembo vojne v Ukrajini. Žižku se zdi čudno, da so nekateri šokirani nad dejanji ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Putin je to 10 let načrtoval, zato ne razumem, kako so sploh lahko ob njegovi potezi presenečeni," je dejal.

A.B.

Med drugim se je Žižek obregnil nad še vedno aktualnim slovenskim premierjem Janezom Janšo. Očita mu pomanjkanje avtoritete:"Janša ni voditelj, ampak paranoik. Golob se ti ob vsem samo nasmiha, to je pravi voditelj," je v svojem stilu povedal slavni filozof. 

Ob samem spremljanju oddaje v živo si je bilo posebno edicijo oddaje mogoče ogledati s pomočjo spletnega prenosa in na kanalu Youtube, kjer si lahko oddajo ogledate za nazaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol