N. V. | 9. 5. 2022, 17:17

Golob je na čelo parlamenta postavil ...

Bobo

... svojo kolegico. Kdo bo novi predsednik državnega zbora? Bodoči premier je javno spregovoril o tem, koga si želi na tem stolčku.

Začasni vodje poslanskih skupin s sestankom, ki ga je sklical predsednik državnega zbora Igor Zorčič, začenjajo pripravo na petkovo ustanovno sejo državnega zbora. Sestanek je po Zorčičevi oceni potekal "zelo gladko", nadeja pa se, da bodo kolegiji predsednika državnega zbora tako potekali skozi cel nadaljnji mandat. 

Kdo bo sedel v parlamentu?

Glede sedežnega reda so se dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dosedanjih mestih, v sredini Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije pripadlo Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili.

Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih državnega zbora bodo začasni vodje predsednika državnega zbora obvestili do srede, do 12. ure. V petek bodo sicer odločali še o sestavi odbora za zunanje zadeve, odbora za zadeve Evropske Unije in splošnem odboru.

Kandidati za najvišje stolčke

"Dogovorili smo vse, kar je bilo mogoče dogovoriti," je dejal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki je potrdil, da je njihova kandidatka za predsednico državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Bobo

Dejal je, da si na čelu državnega zbora želi predsednice in podpredsednice. Podpredsednico bodo predlagali v SD, je povedal.

Po besedah začasnega vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki imena kandidatke SD za podpredsednico državnega zbora še ni želel razkriti, sta možnosti le dve – ponovno izvoljeni poslanki Meira Hot in Bojana Muršič. V državni zbor je bila sicer izvoljena tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki pa se ji obeta mesto ministrice za zunanje zadeve.

V Levici se bodo po besedah poslanca Mihe Kordiša o morebitnem predlogu kandidata stranke za podpredsedniško mesto še pogovorili.

Eno podpredsedniško mesto državnega zbora bo sicer pripadalo tudi največji opozicijski stranki, torej SDS, a tudi slednji možnih kandidatov še niso razkrili.

Generalni sekretar državnega zbora

Kandidat za generalnega sekretarja državnega zbora je poslanec LMŠ Robert Pavšič. Zorčič je na vprašanje, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar državnega zbora paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije.

Spomnil je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je dodal.

Koalicijska pogajanja

Če ne bo kakšnih presenečenj, bodo po poročanju 24 ur vladno koalicijo najverjetneje sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so minuli teden že dorekle okviren razrez resorjev, ta teden pa bodo nadaljevale pogovore o koalicijski pogodbi in kandidatih za ministre.

Več naj bi bilo znanega že v sredo, ko se po napovedih vnovič dobijo prvaki omenjenih strank Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, koalicijsko pogodbo pa bi po Golobovih pričakovanjih lahko parafirali že do ustanovne seje državnega zbora.

V sedmih dneh od ustanovne seje morajo biti nato imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo predsednik republike sklical posvetovanja z njimi o možnih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade.

Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja. Mandatarstvo se obeta predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord