3. 5. 2022, 10:27 | Vir: STA

Začetek pogajanj o novi vladi: kdo so glavni kandidati?

Bobo
Začetek pogajanj o novi vladi: kdo so glavni kandidati? (foto: Bobo)

Po prvomajskih praznikih nas na politični sceni čaka zelo pestro dogajanje, tudi uradno bodo namreč stekli pogovori o delitvi ministrstev. A že prej so se pojavila nekatera možna imena. Katera?

Najverjetnejši kandidat za mandatarja predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob bo s potencialnima koalicijskima partnericama, SD in Levico, začel pogajanja o razdelitvi resorjev in imenih za ministre.

Nova vlada že pred počitnicami?

Stranko Gibanje Svoboda je na državnozborskih volitvah podprlo 34,53 odstotkov volivcev, kar je stranki prineslo 41 poslanskih sedežev v parlamentu.

Najverjetnejši kandidat za mandatarja je tako predsednik stranke Robert Golob, ki si želi vlado sestaviti čim prej, da bo ta operativna še pred počitnicami in se bo lahko pripravila na morebiten ponoven izbruh epidemije covida-19 jeseni in energetsko draginjo.

V preteklem tednu je Golob že opravil neformalne pogovore s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem. Vsi trije prvaki strank pa bodo tudi uradno začeli pogajanja o sestavi nove vladne koalicije.

Fajon: Slovenija potrebuje močno vlado

Fajonova je sicer že takoj po volitvah izrazila željo, da pogovori stečejo čim prej, saj da Slovenija potrebuje stabilno in močno vlado. Mesec pa je po izglasovani zaupnici in mandatu za vstop v vlado Roberta Goloba, ki jo je vodstvu Levice po ponujenem odstopu podelil svet stranke, dejal, da pričakuje že konkretne korake na poti v novo vlado.

Bobo
Tanja Fajon

Tanja Fajon

Po pričakovanjih naj bi bila tako že znana tudi groba razdelitev resorjev med koalicijskimi partnericami.

Tudi že o nekaterih imenih

V Gibanju Svoboda so v preteklih dneh že napovedali, da bodo prevzeli finančno ministrstvo, zdravstvo, področje infrastrukture in okolja in notranje ministrstvo (kandidatka Tatjana Bobnar). V igri za ministrski položaj je tudi Dimitrij Zadel za gospodarskega ministra, nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič za ministrstvo za izobraževanje in Urška Klakočar Zupančič za pravosodno ministrico.

Bobo
Urška Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič

Prvič v zgodovini Slovenije bi ministrstvo za zunanje zadeve prevzela predsednica SD Tanja Fajon. Njihovi kandidati naj bi bili še Milan M. Cvikl (nekdanji generalni sekretar v Pahorjevi vladi in minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve), Andreja Katič (nekdanja obrambna ministrica) in nedavno odstopljeni podpredsednik SD Jernej Pikalo, kot morebitni kandidat ministra za izobraževanje.

Pogajanja potekajo v eni od sejnih sob državnega zbora

Na pogajanja sta z Golobom prišla nekdanja namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v času vlade Marjana Šarca Sanja Ajanović Hovnik, sicer nekdanja vidna članica SAB, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v času vlade Alenke Bratušek Bojan Kumer.

S predsednico SD Tanjo Fajon sta prišla glavni tajnik SD Dejan Levanič in predsednik strokovnega sveta SD Milan M. Cvikl. Predstavniki Levice so potencialne koalicijske partnerje pričakali v državnem zboru. 

Bodoči koalicijski partnerji naj bi na mizo dobili predlog koalicijskega sporazuma, ki so ga spisali v Gibanju Svoboda, vsebinski del je koordinirala Sanja Ajanović Hojnik, poroča N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.