6. 5. 2022, 10:20 | Vir: STA

Nadaljevanje koalicijskih pogajanj: kdo bodo novi ministri?

Bobo

V teku je sestava 15. slovenske vlade. So ključni pogajalci že bližje dogovoru, koliko in katera ministrstva bodo pripadla posameznim strankam?

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec bodo nadaljevali koalicijska pogajanja, predvidoma bodo na njih dorekli razporeditev resorjev med tri stranke.

Kakšen bo razrez ministrstev?

Prvi uradni krog koalicijskih pogajanj so prvaki najverjetnejših koalicijskih partneric opravili v torek, po njem pa ocenili, da pogajanja za sestavo nove vladne koalicije uspešno tečejo.

Določili so tudi časovnico nadaljnjih pogajanj, po napovedih najverjetnejšega kandidata za mandatarja Goloba bodo skušali vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa parafirati najkasneje 13. maja, še pred ustanovno sejo DZ.

Bobo

Koliko in katera ministrstva bodo pripadla posameznim strankam, Golob, Fajonova in Mesec v javnosti še niso želeli razkrivati.

Tudi o morebitni spremembi zakona o vladi

Omenja se, da bi štiri ministrska mesta lahko pripadla SD in tri Levici. Medtem je Golob potrdil, da se za zdaj pogovarjajo znotraj teh izhodišč, "plus minus eno ministrstvo".

Kot kaže, se obeta tudi sprememba zakona o vladi, a po Golobovih besedah še ni dokončno določeno, v katerem delu ga bodo spreminjali, napoveduje pa spremembe tako v imenih kot v razporeditvi resorjev.

V javnosti je sicer zaokrožilo tudi že nekaj možnih ministrskih kandidatov, uradni pogovori o imenih posameznih kandidatov pa naj bi med prvaki strank po Golobovih besedah stekli prihodnji teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.