J. B./STA | 23. 3. 2023, 08:29

Slovenija v Kazahstanu začenja pot proti Euru 2024, selektor Matjaž Kek pa bo v Astani ne glede na vse postal novi rekorder

Profimedia/fotomontaža

Ob 16. uri po našem času se bo več kot 4000 kilometrov stran začela uvodna kvalifikacijska tekma nogometne izbrane vrste. Ta bo posebna za mariborskega strokovnjaka, pred katerim je poseben mejnik.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci selektorja Matjaža Keka so si pred tekmo s Kazahstanom postavili jasen cilj: tri točke.

Že v nedeljo bo Slovenija odigrala tudi prvo kvalifikacijsko tekmo na domačih tleh, Kekovi varovanci se bodo v Stožicah ob 18. uri začeli meriti z evropskim nogometnim malčkom San Marinom. V "slovenski skupini" so tudi Danska, Finska in Severna Irska. Na Euro 2024, ki bo v Nemčiji, vodita prvo in drugo mesto.

"Veliko se je govorilo o začetku kvalifikacij, zdaj se kvalifikacije končno začenjajo. Mislim, da smo pripravljeni, a vendar nas ne glede na vse čaka težko gostovanje. Veliko dejavnikov naredi to gostovanje težko, ampak mislim, da bomo odigrali vrhunsko tekmo. Cilj so seveda tri točke, ki nam bi dale zagon za naprej," je dejal vezist Adam Gnezda Čerin.

Odpadla sta Kurtić in Šporar

Kek je poudaril, da ga veseli reakcija igralcev, ki spoštljivo in samozavestno napovedujejo igranje v kvalifikacijski skupini H, ki je za mnoge lahka.

Profimedia

"Ampak zavedanje težavnosti začetka zaradi gostovanja v Kazahstanu nas sili v veliko osredotočenost in kakovostno pripravo na več dejavnikov igranja v Astani," je dejal Kek, ki v Astani ne bo mogel računati na Jasmina Kurtića in Andraža Šporarja. Namesto slednjega naj bi v napadu zaigral Andres Vombergar.

Kljub težavam je Kek, ki ga čaka 90. tekma na klopi Slovenije in bo v tem pogledu postal slovenski rekorder (za zdaj si prvo mesto deli skupaj s Srečkom Katancem), poudaril, da ima popolno zaupanje v vse poklicane igralce.

"Igramo za Slovenijo, ne za lastne interese. To je bistvo," je poudaril Mariborčan. Za Slovenijo bo največja težava dejstvo, da bo tekma odigrana na igrišču z umetno travo, ki ga večina nogometašev ni vajenih. V preteklosti so se v Astani že opekle nekatere ugledne reprezentance, v zadnji izvedbi lige narodov tudi Slovaška.

Profimedia

Reprezentanca se medtem s časovno razliko, ki znaša pet ur, spopada tako, da nogometaši ob prihodu v Astano sploh niso premikali ur in so stvarem še vedno stregli tako, kot da bi bili v Sloveniji. 

Spomin na najhujši poraz v zgodovini

Slovenija, ki je 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA), se s Kazahstanom, ki je po moči 115. najboljša reprezentanca na svetu, ni merila še nikdar. Na tekmi v Astani bodo sodili Švedi Glenn Nyberg, Mahbod Beigi in Andreas Söderqvist. Kazahstanci imajo na Nyberga slabe spomine. Pred leti jim je sodil na tekmi s Francijo, na kateri so izgubili kar z 0:7. To je najvišji poraz v zgodovini kazahstanske reprezentance.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO