Ima vaš otrok zelo dinamične dneve? Pomagajte mu ohraniti pravo ravnotežje in dobro počutje - Novim izzivom naproti - Metropolitan.si

27. 9. 2023, 08:00

Ima vaš otrok zelo dinamične dneve? Pomagajte mu ohraniti pravo ravnotežje in dobro počutje

PROFIMEDIA

Ima vaš otrok intenzivne dneve in je zaposlen od jutra do večera? Po pouku obiskuje ure športa ali glasbeno šolo, morda kar oboje? Pazite, da ne pregori. Da, res je, tudi otroci so lahko izgoreli.

Da se to ne bo zgodilo, je pomembno pravo ravnovesje med vsemi otrokovimi dejavnostmi in prostim časom. Le tako bo otrok lahko opravljal vse svoje obveznosti uspešno ter se ob tem počutil tudi dobro (berite ne bo utrujen in ne bo zboleval).

4 nasveti, kako uravnotežiti otrokovo dinamično življenje:

1. Stalni urnik in red

Da otrok ne bo pod stresom, še preden se dan začne, mora vedeti, kako bo ta potekal in kaj lahko od njega pričakuje. Zato naj ima izdelan urnik oziroma seznam nalog in obveznosti, ki mu bo vedno pri roki (ali na očeh) in ki bo napisan in sestavljen na njemu logičen in prijazen način. Pri izdelavi urnika naj uporabi različne barve, morda zraven tudi kaj nariše, da si bo vse skupaj lažje zapomnil, urnik je lahko natisnjen na listu, lahko je s kredo napisan na tabli ... Pomembno je le, da mu pomagajte izdelati tedenski ali mesečni urnik, da bo natančno vedel, kdaj mora opraviti določeno nalogo.

2. Načrt ciljev in želja
Otrok naj si zapiše ali zapisuje tudi svoje želje in cilje. Tako bo lahko natančno spremljal in ozavestil, zakaj mora početi določeno stvar – ker želi priti do želenega cilja in uresničiti svoje sanje. Si vaš otrok želi postati uspešen kitarist? Potem mora vedeti, da pot do tja vodi prek učnih glasbenih uric, ki mu morda niso vedno po godu in tudi ne vedno zanimive. A če bo imel pred očmi (zapisan) svoj cilj, mu ne bo težko dvakrat na teden delati korake na poti do tam.

3. Kot starš ne izvajajte pritiska nad otrokom

Čeprav (ali pa prav zato ker) želite otroku le najboljše, se kdaj pa kdaj lahko tudi ugriznete v jezik, ko boste želeli ostro nastopiti, ker je pozabil na zunajšolsko dejavnost ali domačo nalogo. Povejte mu, da ne bi bilo prav, če bi redno pozabljal na svoje obveznosti, a če se mu je to zgodilo le enkrat ali res redko, se svet zato ne bo podrl. Naj otrok ne čuti pritiska z vaše strani, saj se mu bo tako morda kakšna obveznost celo zamerila. Poskusite ga čim bolj nežno in prijazno, a obenem seveda učinkovito spodbujati in motivirati, da bo uspešno opravljal svoje dolžnosti. 

Medex

4. Poskrbite za njegov imunski sistem
Dodatna pomoč pri otrokovem aktivnem življenju naj bosta vsekakor tudi ustrezna uravnotežena prehrana in kakšen dodatek, ki bo podprl njegov imunski sistem.

Priporočamo vam Medexov sirup Betaimmune junior, ki prihaja konec novembra in bo poskrbel za še odpornejšo jesen v šolskih klopeh in zunaj njih. V preteklosti se je ta izdelek imenoval Betaglucan junior, zdaj pa prihaja v novi preobleki in še močnejši, saj smo mu dodali propolis, ki bo v kombinaciji z medenim sirupom in s patentiranimi beta-glukani Wellmune® poskrbel za dolgoročno odpornost in okrepitev otrokovega imunskega sistema. Izdelek vsebuje kar 142 gramov medu v eni steklenički, vitamina C in D ter cink in poskrbi, da bo otrokovo telo v stalni pripravljenosti in se bo hitreje odzvalo ob morebitni okužbi.