Komaj se je začela šola, otrok pa že kašlja? Kako se odzvati in si prihraniti skrbi in neprespane noči? - Novim izzivom naproti - Metropolitan.si

18. 9. 2023, 08:00

Komaj se je začela šola, otrok pa že kašlja? Kako se odzvati in si prihraniti skrbi in neprespane noči?

PROFIMEDIA

Kašelj je refleksni obrambni mehanizem dihal, ki v večini primerov ni nevaren, pa vendar bi starši radi to težavo otroku čim bolj olajšali. Ker pogosto ne vemo, s čim in kako, z vami delimo nekaj osnovnih korakov, kako ukrepati.

Starši težko ostanemo brez skrbi, ko slišimo otroka kašljati, se ob tem napenjati in mučiti. Kašelj otroka moti med učenjem, med hranjenjem, med igro in predvsem ponoči, ko se poleg njega prebujate tudi sami. Kašelj pa ni le nadležen in moteč, temveč starše vselej skrbi, ali morda ne zahteva tudi obiska zdravnika. 

Največkrat je kašelj samo najbolj običajen spremljevalec prehlada oziroma zaščitni mehanizem, a se je pomembno zavedati tudi, da lahko zaradi njega pride do zapletov, kot so utrujenost ter bolečine v prsih in omotica, zato ukrepajmo vedno, kadar otrok kašlja.

Kadar kašelj spremlja tudi oteženo dihanje, pa gre za nujno stanje in potrebuje bolj natančno oziroma zdravniško obravnavo. 

Lajšanje kašlja je odvisno od njegove vrste. Če je prisoten izmeček, govorimo o produktivnem kašlju, če je kašelj suh, dražeč, pa o neproduktivnem kašlju.

Kako ublažiti kašelj?

—> Vlažite zrak v prostoru, kar lahko storite kar z vlažno krpo na radiatorju ali grelnem telesu ali z vlažilnikom zraka oz. difuzorjem.

—> Otrok naj uživa dovolj tekočine v obliki toplih, ne vročih napitkov, najbolje čajev.

—> Poskrbite, da je otrokov nos čim bolj čist – pomagate mu lahko s čiščenjem s fiziološko raztopino, inhaliranjem ali aspiratorjem za nos, saj zatekanje sluzi iz nosne votline v žrelo deluje dražeče in povzroča kašelj.

—> Koristne so inhalacijske kopeli, pripravljene s cvetom kamilice, listom poprove mete ali plodom komarčka. 

—> Naravni izdelki proti suhemu in dražečemu kašlju naj bodo vedno doma. Pri produktivnem kašlju (tj. kašelj z izločkom) se pogosto uporablja vrtni timijan, ki izloček utekočini in s tem olajša izkašljevanje, saj produktivnega kašlja ne zaviramo. Pri suhem kašlju so posegle po trpotcu, ki s svojimi sluzmi prekrije in zaščiti sluznico zgornjih dihalnih poti pred draženjem. Večino teh zdravilnih rastlin imamo danes na voljo v že pripravljenih naravnih izdelkih.

Medex

Mi vam priporočamo Medexov sirup apibronhi junior na agavini osnovi, ki je posebej razvit za naše najmlajše že od enega leta dalje ter za vse, ki medu ne smejo uživati. Deluje blažilno na vnetja zgornjih dihalnih poti med prehladnimi obolenji.

Vsebuje propolis, slez in trpotec, zaradi soka hruške in limone v kombinaciji z naravno sladko agavo pa je odličnega okusa, zaradi katerega ga otroci obožujejo.

Sirup vsebuje zelo visok delež agavinega sirupa iz ekološke pridelave (89,7%), ki ima nižji glikemični indeks kot sladkorni (glukozni) sirupi, ki jih vsebuje večina primerljivih sirupov na trgu. Je tudi brez konzervansov in drugih dodatkov, zato je odlična izbira za starše, ki želijo za svoje otroke naravno, blažilno in učinkovito ter preverjeno rešitev za vnetje zgornjih dihal.