Katera hrana bo vašemu otroku učinkovito pomagala pri učenju? - Novim izzivom naproti - Metropolitan.si

25. 9. 2023, 08:00

Katera hrana bo vašemu otroku učinkovito pomagala pri učenju?

PROFIMEDIA

Ali učenje otroku prinaša stres? Vam tarna, da si ničesar ne zapomni in da ima kljub trudu prazno glavo? Potem preverite te rešitve v obliki hrane, ki naj jo otrok zaužije v ustrezni količini.

1. Ogljikovi hidrati, toda ne katerikoli

Možgani za nemoteno delovanje potrebujejo glukozo, torej sladkor, ki ga v telo vnesemo predvsem z ogljikovimi hidrati. Če si otrok težko zapomni učno snov, je za to morda kriva nizka raven glukoze. Posledice so lahko težave z zbranostjo, slabša sposobnost razmišljanja in zmanjšana budnost. Zato naj otrok pred učenjem uživa polnozrnate žitarice in riž, sadje, zelenjavo, oreščke in proseno kašo. Izogiba pa naj se rafiniranim ogljikovim hidratom, torej izdelkom iz bele moke, čipsu, piškotom in podobno. Ti namreč hitro dvignejo raven glukoze v krvi, vendar ta zatem tudi hitro pade, zato ta živila niso prava hrana za možgane.

Namig: Nekateri pravijo, da rdeča paprika, rdeča pesa, paradižnik, čebula, brokoli in stročnice uspešno spodbujajo inteligenco.

2. Pomembne so tudi beljakovine

Poleg ogljikovih hidratov so za nemoteno delovanje sivih celic potrebne tudi beljakovine, kot so perutnina, pusto rdeče meso in ribe.

3. Kaj pa maščobe?

Kar zadeva maščobe, so za možgane nadvse pomembne maščobne kisline omega 3 in omega 6. Prve najdemo v mastnih ribah, kot so skuše, slaniki in sardine, druge  v raznih oreščkih ter sezamovih in sončničnih semenih.

V možganih najdemo visoko koncentracijo omega 3, zadostna količina pa je pomembna za normalen razvoj in delovanje možganov otroka tako med razvojem v maternici kot po rojstvu, med drugim vsekakor za boljše učne sposobnosti, manj vedenjskih težav ter manjše tveganje za razvojne zakasnitve in tudi ADHD (primanjkljaj pozornosti in hiperaktivnost).

Medex

Pogosto pa naši otroci ne zaužijejo dovolj živil, s katerimi bi svojim možganom priskrbeli zadostno količino omega 3, saj bi na primer morali pojesti vsaj 2 do 3 porcije mastnih rib na teden. Zato se priporočajo prehranski dodatki, ki bodo poskrbeli za pravšnjo mero teh esencialnih maščobnih kislin v otrokovem organizmu.

Medexov sirup omega-3 junior je zasnovan posebej za možgane, razvoj vida, srca in imunskega sistema ter izboljšanje celične funkcije pri otroku. Je vir DHK in EPK omega 3 nenasičenih maščobnih kislin v optimalnem razmerju 5 : 1, zato je še posebej primeren za otroke, ki s prehrano ne zaužiijejo dovolj omega 3. Sirup vsebuje kar 74 % medu, kar na eno stekleničko pomeni 143 gramov. Poleg naštetih sestavin pa vsebuje tudi 400 IU vitamina D na dnevni odmerek ter druge vitamine, ki so pomembni za rast in razvoj otrok in živčnega sistema ter podporno delujejo z omega 3 maščobnimi kislinami: A, B12, C in folatom.