Ko začne primanjkovati sonca in naravne svetlobe, za dobro počutje upoštevajte te 3 nasvete - Novim izzivom naproti - Metropolitan.si

20. 9. 2023, 08:00

Ko začne primanjkovati sonca in naravne svetlobe, za dobro počutje upoštevajte te 3 nasvete

PROFIMEDIA

Naše telo za pravilno delovanje potrebuje sončno svetlobo, vir infrardečih in ultravijoličnih žarkov. A ko se začne delovna in šolska jesen, vse več časa preživimo v notranjosti, kjer opravljamo delovne ali šolske obveznosti, ter smo bolj malo izpostavljeni sončnim žarkom. Kaj vam svetujemo?

Manj sončnih žarkov negativno vpliva na center za uravnavanje spanja, na imunski sistem ter na naše razpoloženje. Če se želite temu izogniti, sledite našim trem namigom.

1.  Uvedite redne aktivne sprehode na svežem zraku

Preživljanje časa na soncu in stik z naravo v telesu spodbudita nastajanje serotonina, hormona sreče, ter znižata raven stresnih hormonov. Ko smo zunaj, po možnosti na soncu, smo bolj sproščeni in dobro razpoloženi. V času delovne jeseni nikar ne pozabite na urnik umestiti rednega preživljanja časa na prostem, omislite si dolge sprehode (tudi če je oblačno, boste vsaj na svežem zraku in naravni svetlobi), hodite v hribe, odpravite se na kolo ... v vse to seveda vključite tudi svojega otroka.

2. Poskrbite za dober spanec

Epifiza v naših možganih usklajuje večino za življenje pomembnih dejavnikov, ki temeljijo na podatkih o svetlobi, sprejetih izključno prek oči. Zmerno izpostavljanje soncu povečuje odpornost proti stresu, vliva duševno moč in pripomore h kakovostnemu spanju. Znano je, da veliko sonca pomaga proti nespečnosti. Kadar je sonca manj, bodite pozorni, da storite vse drugo, kar je v vaši moči, da bosta vaš spanec in spanec vašega otroka kakovostna. Poskrbite za pravo temperaturo v otroški sobi in spalnici ter čim manj hrupa, v posteljo odhajajte ob približno isti uri (kar še zlasti velja za otroka), predvsem pa se potrudite, da se otrok čim manj izpostavlja modri svetlobi, ki jo oddajajo digitalne naprave in ki lahko vpliva na proizvodnjo melatonina, ''hormona spanja''.

3. Vnesite v telo vitamin D

Strokovnjaki se strinjajo, da vitamin D aktivira celice imunskega sistema, zaradi česar je obramba pred virusi in bakterijami veliko boljša. UV-žarki so pri nas od aprila do septembra dovolj močni, da v koži sprožijo nastajanje vitamina D, nato pa ga je treba nadomeščati. V organizem ga moramo vnesti s hrano, čeprav ga vsebuje le malo živil, preveliko pomanjkanje pa je treba nadomeščati z ustreznim prehranskim dopolnilom.

Medex

Dodajanje D3 se še posebej svetuje za otroke kot podpora imunskemu sistemu, predvsem v jesensko-zimskem času, ko ni dovolj sonca oz. temu nismo dovolj izpostavljeni.

Mi vam priporočamo: Medexovo pršilo z vitaminom D3 500 junior, ki vsebuje naravni vir vitamina D3, pridobljenega iz maščobe ovčje volne (lanolina), z dodanim propolisom za odličen okus ter je brez konzervansov, umetnih arom in barvil.