N. V. | 21. 5. 2023, 14:17
Topi se v ustih: 2 recepta za marinado, zaradi katerih vas bodo klicali mojster žara
Sonce je pregnalo oblake in se poigralo z živim srebrom na termometru: zdaj je pravi čas za uživanje na prostem in peko na žaru.
Za sočno meso je potrebna dobra marinada. Ta preprosta omaka bo piščanca naredila sočnega in mehkega ter ustvarila rapsodijo okusov, ki bodo navdušili vaše brbončice.
Pivo in jogurt igrata glavno vlogo pri pripravi kakovostne marinade, ki bo izboljšala teksturo, okrepila okus in požela glavno pohvalo za sočnost piščanca.
Meso pred peko na žaru mariniramo vsaj tri do štiri ure, idealno pa ga pustimo v marinadi čez noč. Pred peko ga obvezno pustite na sobni temperaturi.
Recept za marinado s pivom
Sestavine za marinado, navedene v receptu, zadostujejo za približno kilogram piščanca. Potrebujete:
- 200 mililitrov svetlega piva
- 60 mililitrov oljčnega olja
- eno čebula
- tri stroke česna
- žlico medu
- žlico limoninega soka
- čajno žličko soli
- čajno žličko popra
- žličko mlete sladke paprike
- veliko žlico sveže sesekljanega peteršilja
Priprava:
- V globoko posodo nalijte pivo, nato dodajte olivno olje, žlico medu in limonin sok ter vse skupaj dobro premešajte, da se med stopi in poveže z ostalimi tekočimi sestavinami.
- Čebulo in česen drobno sesekljajte, nato pa ju skupaj z vsemi začimbami dodajte v marinado in dobro premešajte. V to bogato marinado namočite meso, pustite počivati vsaj tri do štiri ure. Piščanca pecite dokler ne dobi zlate barve.
Recept za marinado z jogurtom
Potrebujete:
- 150 gramov grškega jogurta
- 30 mililitrov oljčnega olja
- dve žlici limoninega soka
- štiri stroke česna
- čajno žličko soli
- pol čajne žličke popra
- čajno žličko karija
- četrtino čajne žličke mletega ingverja
- žličko sesekljanega svežega peteršilja
- pol čajne žličke sladke paprike
Priprava:
- V globoki skledi zmešajte jogurt, olivno olje in limonin sok. Marinadi dodajte drobno nasekljan česen, sol, poper, kari, mleti ingver, sladko papriko in žlico sesekljane sveže bazilike.
- Premešajte, nato pa piščanca potopite v to dišečo in okusno marinado.
- 15-20 minut pred peko obvezno pustite meso na sobni temperaturi, priporočajo na portalu Dnevnik.hr. Piščanca pecite toliko časa, da se zlato obarva in uživajte v sočnih okusih, ki bodo razvajali vse vaše čute. Dober tek.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere