Amanda Buhinjak | 24. 4. 2023, 07:00

Nataša Pirc Musar je z nami delila recept nevsakdanje, a puhaste slaščice (izvira iz japonske kuhinje)

Aleksandra Saša Prelesnik/fotomontaža

Predsednica Slovenije je ljubiteljica sladke kuhinje, kar je dokazala že velikokrat. Zagotovo niste pozabili trenutka, ko je za razglasitev rezultatov prvega kroga pripravila torto, a jim je nato že v avtu padla po tleh ... A nič zato, kljub temu se rada zavrti v kuhinji, za našo rubriko Rok uporabe pa je delila recept, ki vas bo zagotovo navdušil. 

Nataša Pirc Musar je ime, ki ga od lanske zmage na predsedniških volitvah povezujemo z njeno državniško funkcijo. A ni le predsednica Republike Slovenije, temveč v rokavu skriva mnogo asov - obožuje motobilizem, je državna prvakinja v bovlingu, zelo rada pa se zavrti v kuhinji, kjer najraje ustvarja sladke jedi.

"Zelo rada pečem različne slaščice, predvsem torte," je zaupala za rubriko Rok uporabe na Metropolitan.si in se skupaj z nami spomnila trenutka, ko je v prvem krogu volitev spekla torto, ki jim je v štabu žal padla po tleh v avtu.

ALeksandra Saša Prelesnik

 

Njena kuharska strast se je začela že v otroštvu, "doma se je vedno dobro kuhalo in peklo", pravi. A jo je v peko pritegnilo nekaj, česar ne bi uganili kar tako - tehnologija. "Zanimivi so se mi namreč zdeli posebni silikonski modelčki za peko slaščic, s katerimi lahko ustvarimo tudi zelo zapletene oblike. Potem sem nekaj o tem prebrala in si rekla, da je treba teorijo prenesti tudi v prakso. In tako se je začelo."

Kaj vse je povedala o svoji kuhi, si boste lahko že kmalu prebrali v naši rubriki Rok uporabe.

V pogovoru nam je ob dnevu brez zavržene hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo 24. aprila, zaupala, katero hrano si najraje privošči v natrpanih dneh in podala svoj pogled na to, kaj bi kot posamezniki lahko storili za manj zavržene hrane. "Tako kot praktično na vseh področjih je treba začeti pri sebi," je med drugim dejala. 

Predsednica Nataša Pirc Musar je z nami delila tudi nekaj utrinkov svojih slaščičarskih podvigov, ki izgledajo naravnost božansko.

Predsednica Nataša Pirc Musar je z nami delila tudi nekaj utrinkov svojih slaščičarskih podvigov, ki izgledajo naravnost božansko.

Nataša Pirc Musar (osebni arhiv)

Japonska puhasta sladica po receptu Nataše Pirc Musar

Recept ni zrasel na njenem zelniku, prosila nas je, da opozorimo, od kod izvira. Povzela ga je namreč po receptu Olge Cvetek. Slaščica velja za enega izmed njenih najljubših receptov.

Gre za japonsko puhasto jogurtovo torto, "ki ne vsebuje veliko sestavin, kar sovpada z načeli dneva brez zavržene hrane. Moramo pa biti zelo pozorni pri postopku njene priprave", opozarja predsednica. 

Katere sestavine potrebujete?

  • 3 jajca,
  • 120 gramov bele čokolade,
  • 120 gramov kremnega sira ali pasirane skute. 

Zaupala nam je natančna navodila priprave: 

1. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Belo čokolado nalomimo in jo stopimo nad soparo. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg.

 2. Stopljeni čokoladi dodamo kremni sir in premešamo. Dodamo tri rumenjake in dobro premešamo. Nato narahlo in postopoma primešamo sneg, pazimo, da ne vmešamo preveč zraka.

 3. Model za torto namastimo in obložimo s peki papirjem. Zunanji rob ovijemo z alu folijo in tako preprečimo vodi, da vdre v pekač. Testo vlijemo v model, nato pa z njim nekajkrat narahlo udarimo po delovni površini, da se zmes poravna in bo iz njega ušel odvečen zrak.

4. Tortni model postavimo v pekač, napolnjen z vročo vodo. Pečemo 15 minut pri 170 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo 15 minut. Potem pečico izklopimo, torta pa naj se peče v izklopljeni pečici še 15 minut. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se ohladi na kuhinjski rešetki.

5. Preden postrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu. 

"Namig: za svežino uporabimo eno bio limeto; naribamo lupinico in iztisnemo sok, oboje primešamo v čokoladno-jajčno zmes, preden vmešamo sneg," zaključuje Nataša Pirc Musar. 

(POVEZANEGA DAM FILIPA Z VIDEEM TUKAJ)