16. 6. 2022, 18:10 | Vir: STA

Golob izrazil JASNO stališče o tem, ali bo Slovenija podprla Ukrajino na poti v EU

Bobo

Slovenski premier se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kaj sta se dogovorila?

Golob je na srečanju v Bruslju podprl podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Obenem je poudaril tudi pomen enotnosti Evropske unije v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino.

"Izrazil sem podporo Slovenije, da Ukrajina dobi status kandidatke. To smo na vladi tudi predhodno potrdili in to sem zelo jasno povedal," je v izjavi za medije povedal Golob.

Pričakuje tudi, da bo komisija v petek podala pozitivno stališče glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini.

Ob tem je priznal, da so trenutno Ukrajina, Gruzija in Moldavija tiste države, ki so neposredno ogrožene. "Vendar se stvari lahko hitro zasukajo in včasih je boljše delovati preventivno. V Sloveniji verjamemo, da je Zahodni Balkan področje, ki si zasluži odločno in ambiciozno politiko Evrope," je poudaril.

Ursula Von der Leyen o srečanju z Golobom: Evropa je najina skupna strast

Von der Laynova je po skupnem srečanju na Twitterju še enkrat čestitala novemu slovenskemu premieru in poudarila, da je Evropa njuna skupna strast. Ter dodala, da si oba prizadevata za trajnost in blaginjo v njej.

Golob za enotnost EU pri obravnavi agresije na Ukrajino

Glede siceršnjega odziva Evrope na rusko agresijo v Ukrajini je poudaril, da mora biti ta enotna. To že drži glede tega, da je treba Ukrajino podpreti in da je ruska agresija nedopustna.

"Na tem moramo delati. Vse ostalo so za nas nianse," je Golob dejal o različnih stališčih o odzivu na rusko agresijo, ki se pojavljajo v Evropi in Sloveniji.

Macron, Scholz in Draghi v Kijevu podprli pot Ukrajine v EU

Medtem so, kot poročajo tuje agencije, nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi in romunski predsednik Klaus Iohannis na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim podprli Ukrajino v njeni želji, da pridobi status kandidatke za članstvo v EU.

V odzivu na njihovo srečanje v Kijevu, je Kremelj obisk evropskih voditeljev označil za nepotreben.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk