13. 6. 2022, 22:45 | Vir: STA

Zadnji boji za Severodoneck: do mesta so pretrgane vse kopenske poti

Profimedia

Ljudje, ki so ostali v mestu, živijo v izredno težkih razmerah, saj je mesto pod nenehnim obstreljevanjem. Medtem naj bi se v kemični tovarni Azot skrivalo približno 500 civilistov, med njimi okoli 40 otrok. 

Ruske sile sedaj nadzorujejo več kot 70 odstotkov mesta Severodoneck, z zavzetjem upravnega dela mesta pa so skoraj v celoti prevzeli nadzor nad regijo Lugansk, je dejal guverner regije Sergej Hajdaj.

Načelnik ukrajinske policije je medtem opozoril, da je bilo tekom ruske invazije ubitih več kot 12.000 civilistov.

Potekajo pogajanja o evakuaciji civilistov 

"S pomočjo podpredsednice vlade Irine Vereščuk poskušamo doseči dogovor o evakuacijskem koridorju," je dejal Hajdaj. Hkrati je opozoril, da protibombna zaklonišča v kemični tovarni v Severodonecku niso tako stabilna kot tista v jeklarni Azovstal v mestu Mariupolj.

Profimedia

Tudi predstavniki proruskih separatistov so sporočili, da potekajo pogajanja o evakuaciji civilistov z območja kemične tovarne. Po njihovih podatkih je tam ujetih tudi med 300 in 400 ukrajinskih vojakov, kar je Hajdaj večkrat zanikal.

Uničen zadnji most, ki povezuje mesto

Vojaški predstavnik samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin je medtem za medije v Donecku dejal, da ukrajinske sile ne morejo več zapustiti Severodonecka, saj naj bi bil uničen zadnji most, ki ga povezuje s sosednjim mestom Lisičansk. Ukrajinske sile je nato pozval, naj se predajo.

Pri tem je tudi Hajdaj opozoril, da četudi ruske enote niso popolnoma zavzele mesta Severodoneck, so uničili vse tri mostove, ki vodijo v mesto, kar onemogoča evakuacijo prebivalcev in prevoz blaga. 

Medtem pa je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak dejal, da je Ukrajina sicer hvaležna za orožje, ki ga je doslej prejela od zahodnih držav, vendar pa dodatne pošiljke ne prihajajo tako hitro, kot bi morale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.