13. 6. 2022, 21:00 | Vir: STA

Poziv novi vladi: to je Golobov odgovor na PISMO slovenskih intelektualcev

Bobo
Poziv novi vladi: to je Golobov odgovor na PISMO slovenskih intelektualcev (foto: Bobo)

Potem ko so nekateri vidni intelektualci in politiki predsednika vlade pozvali k oblikovanju enotnega slovenskega stališča do razmer v Ukrajini, jim je ta posredoval naslednje sporočilo.

Med drugim sta se pod poziv podpisala tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk. Podpisniki so zapisali, da sicer ni nikakršnega dvoma, da je Putin z ukazom o napadu na Ukrajino zagrešil "neizbrisljiv vojni zločin".

A so dodali, da zahodno oboroževanje ukrajinskih sil prispeva k moči njihovega odpora. Pri tem ne vidijo realnih možnosti, da bi lahko v celoti pregnale agresorja s svojega ozemlja.

V odziv na poziv vladi k "razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini" je premier Robert Golob dejal, da namerava v ta namen sklicati odbor za zunanje zadeve.

Še pred odhodom na vrh EU

Za cilj si je zadal, da bi se skupno in enotno stališče Slovenije oblikovalo še pred njegovim odhodom v Bruselj na vrh EU. "Ne jemljem si pravice, in je nikomur ne dajem, da bi osebno določil zunanjo politiko Slovenije, zato sem kot odziv na pismo vladi podal zahtevo, da se skliče odbor za zunanje zadeve," je dejal predsednik vlade.

Pri tem je poudaril, da je parlament edino mesto, kjer imajo politiki pravico in dolžnost razpravljati o tovrstnih zadevah.

Premier bo sicer še ta teden odpotoval v Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Dejal je, da bo šlo za spoznavni obisk, na katerem namerava pridobiti čim več informacij in jih nato predstaviti parlamentu.

"Predsedniki vlad smo namreč dolžni zbirati ustrezne informacije, jih posredovati ustreznim organom in ko je odločitev sprejeta, jo tudi zagovarjati," je še dodal Golob.

Fajonova želi Rusijo spraviti za pogajalsko mizo

Medtem pa je zunanja ministrica Tanja Fajon ponovila, da skupni cilj še vedno ostaja iskanje možnosti, da bi Rusijo spravili nazaj za pogajalsko mizo. "Zunanja politika Slovenije pa bi morala biti osredotočena na humanitarno in razvojno pomoč," je dejala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.