7. 6. 2022, 20:30 | Vir: STA

Na shodu za ukrajinske otroke tudi o tem, KAJ lahko konča vojno

Bobo

Ob pozivom k bojkotu Rusije so opozarjali na strašne razmere, v katerih so se zaradi vojne znašli ukrajinski otroci. 

Edino, kar lahko konča vojno v Ukrajini in reši ukrajinske otroke, je dobava še več orožja ukrajinski vojski, so poudarjali udeleženci shoda za ukrajinske otroke pred Moderno galerijo v Ljubljani.

Vrstili so se pozivi k bojkotu Rusije in opozarjanju na kršitve človekovih pravic otrok v Ukrajini v mednarodni skupnosti.

Organizator je bil ukrajinska skupnost v Sloveniji

Cilj shoda za obrambo otrok v Ukrajini, ki se ga je udeležilo več deset ljudi, je bil pritegniti pozornost mednarodne skupnosti glede strašnih razmer, v katerih so se med vojno znašli ukrajinski otroci.

Bobo

Ti namreč niso le žrtve strelov in bomb, temveč tudi trpinčenja, psihičnega in spolnega nasilja, deportacij in prisilnih vključitev v rusko vojsko, so opozorili udeleženci shoda.

Po podatkih ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji je med vojno v Ukrajini umrlo 262 otrok, več kot 729 jih je bilo ranjenih, 1889 je pogrešanih, več kot 200.000 pa naj bi jih bilo deportiranih v Rusijo.

Profimedia

Delitev osebnih zgodb

Več govorcev na shodu je s prisotnimi delilo svoje osebne zgodbe iz vojne, medtem ko so se vmes vztrajno vrstili pozivi k dobavi še večjih količin orožja Ukrajini in opozorila na kršitve človekovih pravic ter predvsem pravic otrok.

Točno število posiljenih otrok je sicer za zdaj neznano, a po podatkih veleposlaništva, ki jih je pridobilo iz osvobojenih področji, naj bi bila najmlajša žrtev stara le šest mesecev.

Govorci so opozorili tudi na splošno stanje v Ukrajini, kjer ljudje stradajo, nimajo vode in osnovnih življenjskih potrebščin, številni pa države ali vsaj kraja, kjer se nahajajo, ne morejo več zapustiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.