10. 6. 2022, 10:42 | Vir: STA

V Ukrajini težke humanitarne razmere: grozi izbruh kolere?

Profimedia
V Ukrajini težke humanitarne razmere: grozi izbruh kolere? (foto: Profimedia)

V mestih, ki jih nadzorujejo Rusi, prebivalcem primanjkuje čiste pitne vode. Vse slabša je tudi njihova zdravstvena oskrba, med ruševinami pa še vedno ležijo trupla.

Britanske oblasti so zaradi težkih humanitarnih razmer na ozemljih v Ukrajini, ki jih nadzirajo ruske sile, opozorile na možnost širjenja smrtonosnih bolezni. V mestu Herson je verjetno že prišlo do kritičnega pomanjkanja zdravil, v pristaniškemu mestu Mariupolj pa grozi izbruh kolere, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Profimedia

Na zasedenih ozemljih grozi izbruh nevarnih bolezni

Rusija ima težave pri zagotavljanju osnovnih javnih storitev prebivalstvu na ozemljih, ki jih je zasedla, je zapisano v poročilu britanskega obrambnega ministrstva, ki opozarja, da je med drugim omejen tudi dostop do čiste pitne vode.

Zdravstvena oskrba v mestu Mariupolj naj bi bila že na robu propada, velik izbruh kolere pa bi lahko razmere le še poslabšal. O posameznih primerih kolere so sicer v mestu poročali že maja.

Profimedia

Razmere v Mariupolju so slabe

Tudi namestnik župana Mariupolja Sergej Orlov je opozoril, da se zdravstvene razmere v okupiranem mestu slabšajo. 100.000 prebivalcev, ki so še vedno v mestu, je izpostavljenih vse večjemu tveganju za bolezni, vključno s kolero.

"Menim, da je ob vseh teh razmerah, nedelujočem sanitarnem sistemu, številnih truplih, ki žal ležijo v ruševinah, in pomanjkanju zdravstvene pomoči v mestu trenutno to povsem mogoče," je dejal Orlov. Dodal je še, da Rusija blokira vsa prizadevanja ukrajinske uprave, da bi prišli do humanitarne pomoči in da v mestu trenutno ne deluje nobena humanitarna organizacija.

Profimedia

Pomoči, ki jo dobijo od Rusije, je premalo

"Naši državljani sicer od ruskih okupatorjev dobijo nekaj humanitarne pomoči, vendar je ta po naši oceni premajhna. Gre za desetino potrebne količine hrane in vode," je poudaril.

Ukrajina je že leta 1995 doživela hudo epidemijo kolere, od takrat pa so se občasno pojavljali manjši izbruhi, zlasti v jugovzhodni regiji okoli Mariupolja ob Azovskem morju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.