N. V. | 22. 7. 2022, 11:35

POMEMBNA NOVICA: covidni ukrepi so nazaj! Vračajo se maske in delo od doma

Profimedia

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili trenutne epidemične razmere in hkrati podali nekaj priporočil.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili trenutne epidemične razmere, ob tem pa tudi priporočila posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa in nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike. Prav tako so predstavili spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19.

Širjenje virusa

V trenutni epidemiološki situaciji prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje, poročajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Opozarjajo pa, da je pomembno, da se zaščitijo ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči porast težjih oblik bolezni.

Ob upoštevanju splošnih, že dobro znanih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust), higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov, posebej izpostavljamo tudi naslednja priporočila:

cepljenje

  • drugi poživitveni odmerek se trenutno priporoča predvsem za osebe s povečanim tveganjem za težji potek bolezni (posebej ranljivi kronični bolniki), oskrbovance domov za starejše in vse osebe, stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe, stare 60 let in več;

  • osebam, ki so prejele osnovno cepljenje, se za podaljšanje zaščite priporoča prvi poživitveni odmerek;
  • osebam, ki se še niso cepile proti covidu-19, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da to storijo čim prej.

Vračajo se maske

Posvetovalna skupina predlaga obvezno nošenje zaščitnih mask v zdravstvenih ustanovah, vsem pa so priporočene v zaprtih javnih prostorih.

Spomnimo, vlada je 13. aprila 2022 določila, da nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov po več kot dveh letih ni več obvezno.

Od takrat smo morali maske nositi samo še v lekarnah in zdravstvenih ustanovah. Ta ukrep so odpravili 8. maja 2022.

Sedaj si bomo maske spet nadeli. Nujna je torej uporaba maske v okoljih z večjim tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin (skupni zaprti prostori zdravstvenih ustanov in socialnovarstvenih zavodov, vključno z domovi za starejše občane).

Priporočena je tudi dosledna uporaba maske osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, ko do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oziroma se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru, in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (na primer trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane …).

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem priporoča uporabo medicinske obrazne maske tipa IIR ali masko tipa FFP2/N95.

Se vrača delo na domu?

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa prav tako priporoča delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let.

"Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu," je dejal epidemiolog Mario Fafangel. Kot je poudaril, je to osnova za dolgotrajno sobivanje z virusom.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije