R. K. | 8. 7. 2022, 22:03

V katerih bolnišnicah je treba ponovno nositi zaščitno masko?

Profimedia

Poleg ponovnega uvajanja obveznnih zašćitnih mask, so se številne zdravstvene ustanove po Sloveniji odločile še za druge omejitve. ste že seznanjeni, katere?

Ker okužbe s covidom-19 ponovno sunkovito naraščajo, so v nekaterih slovenskih bolnišnicah že uvedli ponovno nošenje zaščitnih mask za vse obiskovalce in paciente. Zaradi vse večjega števila okužb bolnišnice omejujejo obiske, odločajo pa se tudi za nekatere druge ukrepe.

Nebojša Tejić/STA

V obeh kliničnih centrih maske po novem obvezne

Za spremembo pravil, ki vključuje obvezno nošenje mask so se odločili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor, o čemer so oboji že obvestili javnost. V ljubljanski ustanovi je maska obvezna ob vstopu in jo je treba nositi v vseh zaprtih skupnih prostorih UKC, kjer je več ljudi. Ukrep velja tudi za administrativne prostore, pisarne in predavalnice.

Obstajajo tudi nekatere izjeme

Ukrep ne velja za otroke pred dopolnjenim šestim letom starosti, osebe z omejitvami, ki zaradi svoje bolezni maske ne morejo ustrezno uporabljat, pa tudi za tolmače znakovnega jezika. Maske prav tako ni treba nositi za mizami lokalov s pijačo in hrano.

Profimedia

Ob vstopu v UKC Ljubljana je obvezno tudi razkuževanje rok, ohranjati pa je treba še medsebojno fizično razdaljo. Če bi prišlo do večjega izbruha okužb, lahko Vodstvo UKC pravila o obiskih kadarkoli še dodatno zaostri. Vzpostavljajo tudi presejalno testiranje asimptomatskih hospitaliziranih pacientov, ki bo potekalo trikrat tedensko. Ostali pacienti se bodo morali testirati le pred ambulantnimi preiskavami. 

Tudi v UKC Maribor zaostrujejo ukrepe

Tudi vsi pacienti, ki se gibljejo po prostorih mariborskega kliničnega centra, morajo uporabljati zaščitno masko. Masko bodo ob stiku z bolniki morali uporabljati tudi zdravniki. To sicer ne velja tudi za obiskovalce urgentnega centra. Če imajo naročeni pacienti povišano temperaturo ali znake respiratornih obolenj, jih v UKC Maribor naprošajo, naj v prostore bolnišnice ne vstopajo, ampak naj prej pokličejo tja, kjer so naročeni.

Daniel Novakovič/STA

Na vseh oddelkih, razen v porodnišnici, kjer obiske ob uporabi maske dovolijo eni zdravi odrasli osebi, velja omejitev obiskov. Lečeči zdravnik lasko obiske izjemoma dovoli eni zdravi osebi, če gre za hospitalizacijo mladoletnika, pa tudi odraslega pacienta, če bo v bolnišnici več kot sedem dni. Svojci lahko obiščejo tudi kritično bolne in paliativne paciente ne glede na trajanje hospitalizacije. Ob tem morajo nositi zaščitno masko in si pred vstopom v prostor razkužiti roke.

Kako je v nekaterih drugih bolnišnicah?

Tudi druge bolnišnice po Sloveniji so zaradi naraščajočih okužb sprejele določene ukrepe. Prepoved obiskov tako velja v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer so ob dogovoru z lečečim zdravnikom možni le obiski iz pietetnih razlogov. 

Marko Cencič/STA

Režim obiskov so zaostrili tudi v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici, kjer lahko ena zdrava oseba bolnike obiščejo le v torek, četrtek, nedeljo ali med prazniki od 15.30 do 16.30. Čas obiska pa je omejen na 15 minut. Ob tem mora uporabljati zaščitno masko. Pravila so nekoliho omehčana le v intenzivni enoti, na pediatričnem oddelku, v porodnišnici in na oddelku v Stari Gori, kjer so obiski dovoljeni vsak dan. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.