26. 4. 2021, 11:23 | Promocijska objava

10 načel trajnostnega življenja, ki jih lahko posvojite tudi vi

pexels

Nekaj žarkov upanja za vse, ki želijo postati delček perspektivnega prehoda v okolju prijazno, etično in trajnostno prihodnost.

10 načel trajnostnega življenja, ki jih lahko posvojite tudi vi

1. Zgledujte se po dobrih primerih!

Biti pozoren in se odzivati na okolico je eden najpomembnejših korakov na prehodu do bolj trajnostnega načina življenja. Zgledujte se in sodelujte s posamezniki, ki so že usvojili etične pristope.

2. Shranjevanje energije

Pridelava lastne hrane doma (tudi zelišč v kuhinji) je odličen način za ulov in shranjevanje sončne energije. 

3. Zmanjševanje proizvodnje odpadkov

Zmanjšujte kupljeno količino, kupujte pametno, ponovno uporabite in popravite, kar se da popraviti – na kratko in jedrnato, trudite se podaljševati življenjski cikel svojih lastnin.

4. Združimo se! 

Rastline dobro delujejo v različnih sistemih – podobno velja tudi za ljudi. Trajnost je pojem, ki ga s sodelovanjem dosegamo skupaj.

5. Odločite se za brezpapirno poslovanje

Kjer je mogoče, izberite možnosti brezpapirnega poslovanja. Temu daje velik poudarek tudi podjetje Telemach.

6. Celostno načrtovanje in širši pogled na svet 

Ne glede na to, ali načrtujete nov zelenjavni vrtiček ali želite povsem na glavo zasukati svoj način življenja, vedno poglejte širšo sliko. Izobražujte se, berite in razmišljajte o različnih možnostih. Življenje nikoli ni črno-belo. Celostno razmišljanje vam bo vedno priskočilo na pomoč pri napredku v pozitivni smeri.

7. Spoštovanje obnovljivih virov

V celoti izkoriščajte obnovljive vire energije ter obilje, ki ga ponuja narava (kot so  sonce, veter in deževnica), da zmanjšate porabo neobnovljivih virov.

Ste vedeli, da ima Telemach svojo sončno elektrarno? Po prvem letu od postavitve so zmanjšali ogljični odtis – za dobrih 250 ton. Da bi si to lažje predstavljali: toliko izpustov proizvede 55 avtomobilov skupaj v enem letu.

8. Opazujte sami sebe

Razumevanje, kaj počnete prav in kaj narobe, je bistvenega pomena za ustvarjanje trajnostnih sprememb. Z vrednotenjem stvari, ki jih vnašate v svoj dom, lahko sprejemate boljše nakupne odločitve, skrbite za ponovno uporabo in recikliranje.

9. Majhni koraki vsak dan

Vsako potovanje se začne z majhnim korakom, zato napredek gradite počasi in v skladu s potrebami in zmožnostmi.

10. DOBRI MEDSEBOJNI ODNOSI 

Tako kot ekosistemi najbolje delujejo, če so napolnjeni z večjo raznolikostjo različnih rastlin in živali, tudi človeška družba najbolje deluje, kadar je zastopanih več različnih ljudi - in ko te živijo v sožitju in razumevanju.

Ker so predvsem odnosi tisti podporni stebri družbe, ki zagotavljajo našo varnost in dobro počutje, je prav, da tudi našim medsebojnim odnosom posvečamo veliko pozornosti. Vsak dan. 

K manjši obremenitvi okolja prispeva tudi Telemach 

Za okolje si prizadeva tudi podjetje Telemach. Televizijski voditelj David Urankar se je o spremembah, ki jih sprejemajo, da bodo vse bolj Zemlji prijazno podjetje, pogovarjal z Greto Ravnikar, vodjo korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi pri Telemachu. Poglejte si njun pogovor: