Ideja za eko izlet: Na Golico med cvetoče NARCISE

13. 5. 2021, 13:42 | 5-tedenski izziv za Zemljo

              Ideja za eko izlet: Na Golico med cvetoče NARCISE (foto: Aleš Krivec) Aleš Krivec

Vabljeni na čudovit izlet! Na Golico v cvetočo pravljico se lahko odpravite z vlakom in brezplačnim avtobusom. 

Narcisa ja simbol prerojenja 

Narcisa simbolno kaže na prebujenje in ponovno rojstvo. Njen cvet simbolizira rojstvo, minljivost, življenje in upanje. V starem Egiptu so verjeli, da čebulice narcis, položene v krste pokojnikov, zagotovijo njihovo novo rojstvo in srečo v onstranstvu. Trenutno jih lahko občudujete tudi v hribih. Naj vam občudovanje njihovega belega cveta prinese v življenje novo upanje. 

Med narcise z busom

Trenutno lahko pod Golico doživite nepozaben čas cvetenja čudovitih spomladanskih narcis oziroma ključavnic, kot jim pravijo domačini.

Prejšnja leta je večina ljudi obiskalo planino z lastnimi avtomobili, ki je bila tako obremenjena z avtomobili, da je bila potrebna vzpostavitev popolne zapore ceste že na Jesenicah. Občina Jesenice se je lotila urejanja problema in zato je v maju ob koncih tedna z namenom umirjanja prometa vzpostavljena zapora ceste v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Na voljo je brezplačna avtobusna linija na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt.

Brezplačen avtobus bo na voljo: 15., 16., 22. in 23. maja. (V primeru slabega vremena avtobus ne vozi.)

Več informacij najdete na povezavi mednarcisezbusom.

Do Jesenic pa najbolje, da se zapeljete z direktnim vlakom. 

Nasvet:

Narcis v hribih nikar ne trgajte, ne zgolj zato, ker so zaščitene, pač pa, da jih bodo lahko občudovali tudi drugi – tako soplaninci kot tudi vaši potomci. Hodite spoštljivo po naravi. 

V teh dneh smo vam že predstavili nekaj idej za eko izlete. Kolo je seveda najbolj ekološko prevozno sredstvo poleg hoje. Prav tako je dobra izbira vlak ali avtobus.

A vedno pač nimamo na voljo teh možnosti. Če vas zanimajo električni avtomobili, si poglejte predstavitev električnega avtomobila in kaj so prednosti takega vozila za uporabnika.